Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 550290

Utjecaj predtretmana pektolitičkim enzimima na iskorištenje i fizikalno – kemijske parametre soka šljive


Svetličić, Sanela
Utjecaj predtretmana pektolitičkim enzimima na iskorištenje i fizikalno – kemijske parametre soka šljive, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 550290 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj predtretmana pektolitičkim enzimima na iskorištenje i fizikalno – kemijske parametre soka šljive
(Effect of pretreatman by pectic enzymes on the yield and physico-chemical parameters of plum juice)

Autori
Svetličić, Sanela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.12

Godina
2010

Stranica
29

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
sok od šljive; pektolitički enzimi; iskorištenje; pH; ukupna kiselost; količina pulpe
(Plum juice; pectic enzymes; yield; pH; total titrable acid; amount of pulp)

Sažetak
Rad se temelji na izradi mutnih sokova od šljiva koji su se međusobno razlikovali u predtretmanu sa pektolitičkim enzimima. U prvom redu sadržava rezultate istraživanja o tome kako pektolitički enzimi utječu na iskorištenje soka prilikom prešanja te njihov utjecaj na fizikalno – kemijske parametre dobivenog soka. Proizvodnja je provedena sa i bez dodataka pektolitičkog enzima kako bi se bolje stekao uvid o njihovoj ulozi. U dobivenim uzorcima soka određivala se topljiva suha tvar, pH, ukupna kiselost i udio pulpe. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da su sokovi tretirani enzimima pokazali niže vrijednosti pH, a sukladno tome više vrijednosti ukupne kiselosti. Nadalje, vidljivo je povećanje količine pulpe i iskorištenja na sirovini u slučaju kada su korišteni pektolitički enzimi, što je opravdalo njihovu ulogu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Svetličić, Sanela
Utjecaj predtretmana pektolitičkim enzimima na iskorištenje i fizikalno – kemijske parametre soka šljive, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Svetličić, S. (2010) 'Utjecaj predtretmana pektolitičkim enzimima na iskorištenje i fizikalno – kemijske parametre soka šljive', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Svetli\v{c}i\'{c}, Sanela}, year = {2010}, pages = {29}, keywords = {sok od \v{s}ljive, pektoliti\v{c}ki enzimi, iskori\v{s}tenje, pH, ukupna kiselost, koli\v{c}ina pulpe}, title = {Utjecaj predtretmana pektoliti\v{c}kim enzimima na iskori\v{s}tenje i fizikalno – kemijske parametre soka \v{s}ljive}, keyword = {sok od \v{s}ljive, pektoliti\v{c}ki enzimi, iskori\v{s}tenje, pH, ukupna kiselost, koli\v{c}ina pulpe}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Svetli\v{c}i\'{c}, Sanela}, year = {2010}, pages = {29}, keywords = {Plum juice, pectic enzymes, yield, pH, total titrable acid, amount of pulp}, title = {Effect of pretreatman by pectic enzymes on the yield and physico-chemical parameters of plum juice}, keyword = {Plum juice, pectic enzymes, yield, pH, total titrable acid, amount of pulp}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font