Pregled bibliografske jedinice broj: 550290
Utjecaj predtretmana pektolitičkim enzimima na iskorištenje i fizikalno – kemijske parametre soka šljive
Utjecaj predtretmana pektolitičkim enzimima na iskorištenje i fizikalno – kemijske parametre soka šljive, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 550290 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj predtretmana pektolitičkim enzimima na iskorištenje i fizikalno – kemijske parametre soka šljive
(Effect of pretreatman by pectic enzymes on the yield and physico-chemical parameters of plum juice)
Autori
Svetličić, Sanela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.12
Godina
2010
Stranica
29
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
sok od šljive; pektolitički enzimi; iskorištenje; pH; ukupna kiselost; količina pulpe
(Plum juice; pectic enzymes; yield; pH; total titrable acid; amount of pulp)
Sažetak
Rad se temelji na izradi mutnih sokova od šljiva koji su se međusobno razlikovali u predtretmanu sa pektolitičkim enzimima. U prvom redu sadržava rezultate istraživanja o tome kako pektolitički enzimi utječu na iskorištenje soka prilikom prešanja te njihov utjecaj na fizikalno – kemijske parametre dobivenog soka. Proizvodnja je provedena sa i bez dodataka pektolitičkog enzima kako bi se bolje stekao uvid o njihovoj ulozi. U dobivenim uzorcima soka određivala se topljiva suha tvar, pH, ukupna kiselost i udio pulpe. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da su sokovi tretirani enzimima pokazali niže vrijednosti pH, a sukladno tome više vrijednosti ukupne kiselosti. Nadalje, vidljivo je povećanje količine pulpe i iskorištenja na sirovini u slučaju kada su korišteni pektolitički enzimi, što je opravdalo njihovu ulogu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)