Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 549925

Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na sastav masnih kiselina repičinog ulja


Sušić, Ina
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na sastav masnih kiselina repičinog ulja, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 549925 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na sastav masnih kiselina repičinog ulja
(The influence of cultivar and oil extraction process on the fatty acid composition of rapeseed oil)

Autori
Sušić, Ina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2011

Stranica
35

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
repičino ulje; kultivar; način proizvodnje; masne kiseline; nutritivna kvaliteta
(rapeseed oil; cultivar; oil production methods; fatty acids; nutritive quality)

Sažetak
Cilj rada bio je analizirati utjecaj kultivara i načina proizvodnje na sastav odnosno udio masnih kiselina u repičinu ulju. Kombinacijom tri kultivara uljane repice i tri načina proizvodnje (hladno prešanje, prešanje uz prethodno kondicioniranje, ekstrakcija pri sobnoj temperaturi) dobiveno je 9 uzoraka ulja. U uzorcima je utvrđeno 16 masnih kiselina čiji se udio kretao unutar granica propisanih Pravilnikom o jestivim uljima i mastima Republike Hrvatske. Najzastupljenija masna kiselina bila je oleinska kiselina a slijedile su je linolna, linolenska i palmitinska kiselina. Pojedinačni udio preostalih masnih kiselina iznosio je manje od 2%. Nutritivna kvaliteta istraženih ulja potvrđena je malim udjelom zasićenih masnih kiselina te povoljnim omjerom (2:1) linolne i linolenske kiseline. Kultivar je imao statistički značajan utjecaj na udio pojedinih masnih kiselina, a isto je ustanovljeno i za način proizvodnje ulja. PCA analizom, međutim, nije potvrđeno da prema masnim kiselinama možemo okarakterizirati uzorke proizvedene različitim načinima iz istog kultivara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Škevin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sušić, Ina
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na sastav masnih kiselina repičinog ulja, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sušić, I. (2011) 'Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na sastav masnih kiselina repičinog ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Su\v{s}i\'{c}, Ina}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {repi\v{c}ino ulje, kultivar, na\v{c}in proizvodnje, masne kiseline, nutritivna kvaliteta}, title = {Utjecaj kultivara i na\v{c}ina proizvodnje na sastav masnih kiselina repi\v{c}inog ulja}, keyword = {repi\v{c}ino ulje, kultivar, na\v{c}in proizvodnje, masne kiseline, nutritivna kvaliteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Su\v{s}i\'{c}, Ina}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {rapeseed oil, cultivar, oil production methods, fatty acids, nutritive quality}, title = {The influence of cultivar and oil extraction process on the fatty acid composition of rapeseed oil}, keyword = {rapeseed oil, cultivar, oil production methods, fatty acids, nutritive quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font