Pregled bibliografske jedinice broj: 548655
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 548655 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice
(The influence of cultivars and oil extraction process on the bioactive compounds of rapeseed oil)
Autori
Maraš, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.03
Godina
2011
Stranica
59
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
uljana repica; pigmenti; polifenoli; tokoferoli; antioksidacijska aktivnost
(rapeseed oil; pigments; polyphenols; tocopherols; antioxidant activity)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj kultivara te proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata u ulju uljane repice. Sjeme uljane repice uzgojeno je na eksepimentalnom polju Agronomskog fakultetata u Zagrebu. Ulja su proizvedena procesom laboratorijskog prešanja sa i bez kondicioniranja sjemena te procesom laboratorijske ekstrakcije. Kao najbolje sjeme od tri ispitivana kultivara prema provedenim analizama osnovnih parametara kvalitete sjemena pokazalo se sjeme hibrida PR46W10. Sva proizvedena ulja bila su visoke kvalitete s obzirom na osnovne parametre kvalitete ulja, a najbolje iskorištenje procesa dobiveno je prešanjam uz prethodno kondicioniranje sjemena. Kultivar i način proizvodnje imaju statistički visoko značajan utjecaj na udio bioaktivnih komponenata. Sorta ROBUST ima najveće udjele pigmenata i najviši indeks boje. Udio pigmenata, indeks boje kao i udio ukupnih polifenola značajno je veći kod ulja proizvedenim prešanjem uz prethodno kondicioniranje. Najzastupljeniji polifenolni spoj u svim uzorcima analiziranih ulja uljane repice je kanolol. Udio ukupnih tokoferola veći je u uzorcima ulja proizvedenim ekstrakcijom i prešanjem uz kondicioniranje nego u uljima proizvedenim hladnim prešanjem. Najzastupljeniji tokoferoli u svim analiziranim uzorcima su α – i γ – tokoferol. Povećana količina bioaktivnih komponenata u uljima proizvedenima prešanjem uz kondicioniranje rezultirala je višom antioksidacijskom aktivnosti tih ulja. Najbolju korelaciju sa antioksidacijskom aktivnosti pokazuju tokoferoli.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Škevin
(mentor)