Pregled bibliografske jedinice broj: 548613
Optimiranje procesa bijeljenja sojinog ulja u laboratorijskim uvjetima
Optimiranje procesa bijeljenja sojinog ulja u laboratorijskim uvjetima, 2011., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 548613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje procesa bijeljenja sojinog ulja u laboratorijskim uvjetima
(Optimisation of soybean oil bleaching process in laboratory conditions)
Autori
Domijan, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.03
Godina
2011
Stranica
99
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
bijeljenje; oksidacija ulja; optimiranje; sojino ulje; zemlja za bijeljenje
(bleaching; bleaching earth; oil oxidation; optimisation; soybean oil)
Sažetak
Proizvodnja sojinog ulja završava rafinacijom u kojoj je najosjetljivija faza proces bijeljenja. Cilj ovog rada bio je optimirati uvjete bijeljenja (temperatura, udjel zemlje za bijeljenje i trajanje procesa) neutraliziranog sojinog ulja provedenog u laboratorijskim uvjetima, s obzirom na njihov utjecaj na učinkovitost bijeljenja, oksidacijsku stabilnost ulja i udjel sterola i tokoferola u bijeljenom ulju. Za postavljanje okvirnih parametara industrijskog bijeljenja pokazalo se da su najbolji uvjeti korištenje 1% zemlje za bijeljenje pri temperaturi od 95 ºC i to kroz 20 minuta. Pri tim uvjetima oksidacijske promjene ulja kao i formiranje trans izomera masnih kiselina su najmanje, a učinkovitost bijeljenja i zaostajanje vrijednih negliceridnih komponenti u bijeljenom ulju je zadovoljavajuća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Škevin
(mentor)