Pregled bibliografske jedinice broj: 548217
Antioksidacijska svojstva bučinog ulja
Antioksidacijska svojstva bučinog ulja // Konferencija o bučinom ulju i zdravlju
Ivanić Grad, Hrvatska, 2011. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 548217 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska svojstva bučinog ulja
(Antioxidant properties of pumpkin seed oil)
Autori
Čanadi Jurešić, Gordana ; Valić, Srećko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
Konferencija o bučinom ulju i zdravlju
Mjesto i datum
Ivanić Grad, Hrvatska, 15.10.2011
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Bučino ulje; antioksidacijska svojstva; elektronsla spinska rezonancija
(Pumpkin seed oil; antioxidant properties; electron spin resonance)
Sažetak
Proučavana je antioksidacijska aktivnost bučinog ulja pomoću elektronske spinske rezonancije (ESR). Otopini galvinoksil radikala dodano je bučino ulje u koncentraciji od 2% do 4%. Praćen je pad ESR signala u ovosnosti o vremenu proteklom nakon što je ulje došlo u kontakt s otopinom radikala. Mjerena je antioksidacijska aktivnost više vrsta bučinih ulja, pretežno iz Međimurja i Slavonije. Rezultati ESR mjerenja uspoređeni su s rezultatima UV-VIS mjerenja na DPPH radikalu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0000000-3209 - Strukturne i dinamičke promjene u sustavima makromolekula (Valić, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb