Pregled bibliografske jedinice broj: 54763
Ispitivanje kakvoće pektinskih tvari svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti
Ispitivanje kakvoće pektinskih tvari svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 54763 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje kakvoće pektinskih tvari svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti
(Investigation of pectin substances quality in the fresh and frozen peaches of various maturity degrees)
Autori
Javor, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2000
Stranica
62
Mentor
Pospišil, Jasna
Neposredni voditelj
Levaj, Branka
Ključne riječi
breskva; pektinske tvari; zrenje; čvrstoća marmelade
(peach; pectin substances; maturing; gel strenght of marmelade)
Sažetak
U ovom radu praćene su promjene pektinskih tvari bresaka sorte Redhaven tri stupnja zrelosti (prvi - najtvrđe, drugi, treći - najmekše) i tijekom skladištenja bresaka druge zrelosti 9 dana na 22 oC, te kako te promjene utječu na proces želiranja u proizvodnji marmelade.
U svim uzorcima praćeni su osnovni kemijski parametri, kolorimetrijski IFU-metodom kvantitativno određene tri pektinske frakcije (pektin topljiv u lužini, u oksalatu i u vodi), te fenol-sulfatnom i metodom po Scottu količine galakturonske kiseline i neutralnih šećera izraženih kao glukoza.
Dobiveni rezultati pokazuju da tijekom zrenja te skladištenja dolazi do smanjenja udjela pektinske frakcije topljive u lužini i porasta udjela pektinske frakcije topljive u vodi, dok udjel pektinske frakcije topljive u oksalatu uglavnom ostaje napromijenjen. Izmjerene količine galakturonske kiseline i neutralnih šećera u pojedinim frakcijama ponašaju se isto kao udjeli pektinskih frakcija dobivenih IFU-metodom.
Čvrstoća marmelade opada više poslije prvog stupnja zrelosti nego između drugog i trećeg stupnja zrelosti, te tijekom skladištenja na 22 oC.
Izvorni jezik
Hrvatski