Pregled bibliografske jedinice broj: 543622
Određivanje udjela polifenola u kavovinama
Određivanje udjela polifenola u kavovinama, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 543622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela polifenola u kavovinama
(Determination of polyphenols content in coffee substitutes)
Autori
Gačina, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2009
Stranica
28
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Flavan-3-oli; Kavovine; Polifenoli; Procijanidini; Tanini
(Coffee substitutes; Flavan-3-ol; Polyphenols; Procijanidins; Tannins)
Sažetak
Kavovine su prženi plodovi i prženi dijelovi jestivih biljaka bogatih škrobom, šećerima i inulinom koji prokuhani ili otopljeni u vodi daju napitak koji se upotrebljava kao zamjena za kavu ili kao dodatak kavi. Osnovne sirovine su žitarice kojima se mogu dodavati različiti aditivi. Cilj ovog rada je određivanje udjela ukupnih polifenola i pojedinih skupina polifenola (flavan-3-oli, tanini, procijanidini) u instant kavovinama Yannoh i Orzo. Kavovine su pripremljene s vodom te smjesom vode i mlijeka u različitim omjerima (1:3, 2:2, 3:1). Dobiveni rezultati pokazali su da dodatak mlijeka značajno utječe na smanjenje udjela polifenola u kavovinama. Najveći udjel polifenola određen je u kavovinama pripremljenim s vodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb