Pregled bibliografske jedinice broj: 543518
Preživljavanje autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta
Preživljavanje autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 543518 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preživljavanje autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta
(The Survival of Indigenous Strains of Lactic Acid Bacteria in Simulated Gastrointestinal Tract Conditions)
Autori
Makovec, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2011
Stranica
37
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
autohtoni izolati bakterija mliječne kiseline; in vitro simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta; probiotičke starter kulture
(autochthonous lactic acid bacteria; in vitro simulated gastrointestinal tract conditions; probiotic starter cultures)
Sažetak
Provedena je karakterizacija pojedinih sojeva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline (BMK), izoliranih iz tradicionalno proizvedenog sira u salamuri, kao probiotičkih starter kultura. Iz svježeg sira odabrano je 19 različitih autohtonih izolata koji su identificirani kao predstavnici BMK, te su provedena istraživanja probiotičkog koncepta. Uspješno preživljavanje u gastrointestinalnom traktu (GIT) jedan je od glavnih kriterija pri izboru probiotika. Ispitano je preživljavanje autohtonih izolata BMK u simuliranim uvjetima GIT. Većina autohtonih izolata BMK podnosi nepovoljne uvjete GIT in vitro, a osobito visok stupanj preživljavanja pri pH vrijednosti želučanog soka 2, 5, pokazali su bakterijski sojevi: BGGO11-3, BGGO11-47, te BGAL 1-1, BGAL 1-5, BGAL 1-39, BGLE 1-14 i BGLE 1-16.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)