Pregled bibliografske jedinice broj: 543478
Bioraznolikost mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline u autohtonim fermentiranim proizvodima
Bioraznolikost mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline u autohtonim fermentiranim proizvodima, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 543478 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioraznolikost mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline u autohtonim fermentiranim proizvodima
(Biodiversity of lactic acid baceteria population in autochtonous fermented products)
Autori
Pogačić, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.06
Godina
2011
Stranica
34
Mentor
Beganović, Jasna
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; liofilizacija; probiotičke starter kulture; tolerancija na nisin; tolerancija na natrijev klorid
(lactic acid bacteria; probiotics; starter cultures; tolerance to nisin; tolerance to NaCl)
Sažetak
U ovom radu ispitana je bioraznolikost mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline u tradicionalno proizvedenom kiselom kupusu. Provedena je izolacija autohtono prisutnih bakterija s ciljem definiranja probiotičkih starter kultura, a osobit je naglasak na tehnološke karateristike odabranih sojeva. Na temelju klasičnih mikrobioloških metoda i analizom ukupnih staničnih proteina pomoću SDS-PAGE elektroforeze, te fermentacijskih profila šećera, odabrani autohtoni bakterijski izolati identificirani su kao BMK. Sve odabrane autohtone BMK nakon prekonoćnog uzgoja u MRS hranjivoj podlozi uspješno spuštaju pH vrijednosti ispod 4, 44. Većina izolata nije osjetljiva na ihnibicijsko djelovanje nisina u koncentraciji 75 g/l. Visoke koncentracije NaCl (6.0%) najuspješnije toleriraju SF2, SF9 i SF13. Liofilizacijom su pripremljeni suhi aktivni preparati odabranih bakterijskih sojeva u različitim lioprotektorima, saharozi, te prebioticima inulinu i sorbitolu. Nakon liofilizacije broj živih stanica primjenjenih kultura je iznosio iznad 1017CFU/g, što je važno svojstvo s tehnološkog aspekta priprava, pripreme, čuvanja i primjene sojeva u industrijskom mjerilu.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Novak
(mentor)