Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543478

Bioraznolikost mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline u autohtonim fermentiranim proizvodima


Pogačić, Sandra
Bioraznolikost mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline u autohtonim fermentiranim proizvodima, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 543478 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioraznolikost mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline u autohtonim fermentiranim proizvodima
(Biodiversity of lactic acid baceteria population in autochtonous fermented products)

Autori
Pogačić, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.06

Godina
2011

Stranica
34

Mentor
Beganović, Jasna

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; liofilizacija; probiotičke starter kulture; tolerancija na nisin; tolerancija na natrijev klorid
(lactic acid bacteria; probiotics; starter cultures; tolerance to nisin; tolerance to NaCl)

Sažetak
U ovom radu ispitana je bioraznolikost mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline u tradicionalno proizvedenom kiselom kupusu. Provedena je izolacija autohtono prisutnih bakterija s ciljem definiranja probiotičkih starter kultura, a osobit je naglasak na tehnološke karateristike odabranih sojeva. Na temelju klasičnih mikrobioloških metoda i analizom ukupnih staničnih proteina pomoću SDS-PAGE elektroforeze, te fermentacijskih profila šećera, odabrani autohtoni bakterijski izolati identificirani su kao BMK. Sve odabrane autohtone BMK nakon prekonoćnog uzgoja u MRS hranjivoj podlozi uspješno spuštaju pH vrijednosti ispod 4, 44. Većina izolata nije osjetljiva na ihnibicijsko djelovanje nisina u koncentraciji 75 g/l. Visoke koncentracije NaCl (6.0%) najuspješnije toleriraju SF2, SF9 i SF13. Liofilizacijom su pripremljeni suhi aktivni preparati odabranih bakterijskih sojeva u različitim lioprotektorima, saharozi, te prebioticima inulinu i sorbitolu. Nakon liofilizacije broj živih stanica primjenjenih kultura je iznosio iznad 1017CFU/g, što je važno svojstvo s tehnološkog aspekta priprava, pripreme, čuvanja i primjene sojeva u industrijskom mjerilu.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pogačić, Sandra
Bioraznolikost mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline u autohtonim fermentiranim proizvodima, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pogačić, S. (2011) 'Bioraznolikost mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline u autohtonim fermentiranim proizvodima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Poga\v{c}i\'{c}, Sandra}, year = {2011}, pages = {34}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, liofilizacija, probioti\v{c}ke starter kulture, tolerancija na nisin, tolerancija na natrijev klorid}, title = {Bioraznolikost mikrobne populacije bakterija mlije\v{c}ne kiseline u autohtonim fermentiranim proizvodima}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, liofilizacija, probioti\v{c}ke starter kulture, tolerancija na nisin, tolerancija na natrijev klorid}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Poga\v{c}i\'{c}, Sandra}, year = {2011}, pages = {34}, keywords = {lactic acid bacteria, probiotics, starter cultures, tolerance to nisin, tolerance to NaCl}, title = {Biodiversity of lactic acid baceteria population in autochtonous fermented products}, keyword = {lactic acid bacteria, probiotics, starter cultures, tolerance to nisin, tolerance to NaCl}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font