Pregled bibliografske jedinice broj: 543301
Fenoli: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima
Fenoli: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 543301 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenoli: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima
(Phenols: stability and importance in food products)
Autori
Karas, Dalibor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.10
Godina
2011
Stranica
28
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
fenolni; antioksidacijska aktivnost; stabilnost tijekom procesiranja i skladištenja
(phenolic compounds; antioxidative activity; stability during processing and storage)
Sažetak
Povećanjem slučajeva nekih kroničnih bolesti, kao što su karcinom i krvožilne bolesti, posebno u industrijski razvijenim zemljama, povećala se briga o važnosti prehrane. Izračunato je da se trećina slučajeva karcinoma i gotovo polovica krvožilnih bolesti, izravno povezuje sa prehranom. Voće i povrće smatrano je oduvijek bogatim izvorom esencijalnih prehrambenih mikronutrijenata i vlakana, a nedavno je prepoznato kao važan izvor fitokemikalija. Fitokemikalije koje se pojavljuju u voću i povrću veoma su raznolike, a neke od najvažnijih su: askorbinska kiselina, karotenoidi i fenolni spojevi. Fenoli iz biljaka su neizostavni u prehrani, a posjeduju i antioksidacijsku aktivnost. Važno je znati da sadržaj antioksidanasa u tkivu svježeg voća i povrća može biti promijenjen starenjem, agrotehnološkim tretiranjem ili skladištenjem. Načini stresa, rukovanje i tretmani kojima su izloženi voće i povrće poput: visoke temperature, radijacije UV-C zrakama, čimbenicima koji utječu na starenje, modificirane atmosfere ili sredstava za sprječavanje posmeñivanja, također mogu utjecati na sadržaj antioksidanasa odnosno polifenola u prehrambenim proizvodima. S obzirom na pozitivno djelovanje fenola na ljudski organizam, posvećena je velika pozornost njihovom očuvanju u prehrambenim proizvodima tijekom procesiranja i skladištenja proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)