Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543301

Fenoli: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima


Karas, Dalibor
Fenoli: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 543301 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fenoli: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima
(Phenols: stability and importance in food products)

Autori
Karas, Dalibor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
17.10

Godina
2011

Stranica
28

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
fenolni; antioksidacijska aktivnost; stabilnost tijekom procesiranja i skladištenja
(phenolic compounds; antioxidative activity; stability during processing and storage)

Sažetak
Povećanjem slučajeva nekih kroničnih bolesti, kao što su karcinom i krvožilne bolesti, posebno u industrijski razvijenim zemljama, povećala se briga o važnosti prehrane. Izračunato je da se trećina slučajeva karcinoma i gotovo polovica krvožilnih bolesti, izravno povezuje sa prehranom. Voće i povrće smatrano je oduvijek bogatim izvorom esencijalnih prehrambenih mikronutrijenata i vlakana, a nedavno je prepoznato kao važan izvor fitokemikalija. Fitokemikalije koje se pojavljuju u voću i povrću veoma su raznolike, a neke od najvažnijih su: askorbinska kiselina, karotenoidi i fenolni spojevi. Fenoli iz biljaka su neizostavni u prehrani, a posjeduju i antioksidacijsku aktivnost. Važno je znati da sadržaj antioksidanasa u tkivu svježeg voća i povrća može biti promijenjen starenjem, agrotehnološkim tretiranjem ili skladištenjem. Načini stresa, rukovanje i tretmani kojima su izloženi voće i povrće poput: visoke temperature, radijacije UV-C zrakama, čimbenicima koji utječu na starenje, modificirane atmosfere ili sredstava za sprječavanje posmeñivanja, također mogu utjecati na sadržaj antioksidanasa odnosno polifenola u prehrambenim proizvodima. S obzirom na pozitivno djelovanje fenola na ljudski organizam, posvećena je velika pozornost njihovom očuvanju u prehrambenim proizvodima tijekom procesiranja i skladištenja proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karas, Dalibor
Fenoli: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Karas, D. (2011) 'Fenoli: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Karas, Dalibor}, year = {2011}, pages = {28}, keywords = {fenolni, antioksidacijska aktivnost, stabilnost tijekom procesiranja i skladi\v{s}tenja}, title = {Fenoli: stabilnost i va\v{z}nost u prehrambenim proizvodima}, keyword = {fenolni, antioksidacijska aktivnost, stabilnost tijekom procesiranja i skladi\v{s}tenja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Karas, Dalibor}, year = {2011}, pages = {28}, keywords = {phenolic compounds, antioxidative activity, stability during processing and storage}, title = {Phenols: stability and importance in food products}, keyword = {phenolic compounds, antioxidative activity, stability during processing and storage}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font