Pregled bibliografske jedinice broj: 543188
Utjecaj dodatka ekstrakta stolisnika na bioaktivni potencijal čokolade
Utjecaj dodatka ekstrakta stolisnika na bioaktivni potencijal čokolade, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 543188 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka ekstrakta stolisnika na bioaktivni potencijal čokolade
(Effects of extracts of yarrow on the biactive potential of chocolate)
Autori
Vuković, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.04
Godina
2011
Stranica
71
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Čokolada; Polifenoli
(Antioxidant capacity; Chocolate; Polyphenols)
Sažetak
Posljednjih godina povećana je potražnja za čokoladama obogaćenima začinima, ljekovitim biljem, eteričnim uljima, probioticima i drugim sastojcima, koji doprinose njihovom nutritivnom sastavu i antioksidacijskom kapacitetu. Cilj ovog rada bio je odrediti udio ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i procijanidina te antioksidacijski kapacitet tri vrste čokolada različitog udjela kakaovih dijelova obogaćenih ekstraktom stolisnika. Udjel ukupnih fenola i flavonoida određen je reakcijom s Folin-Ciocalteau reagensom, udjel flavan-3-ola određen je reakcijama s vanilinom i s p-dimetilamino-cinamaldehidom (p-DAC), a udjel ukupnih procijanidina s amonij-ţeljezo(III)-sulfat-dodekahidratom. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama sa željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP), te radikalom 2, 2′-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline)(ABTS). Najveći udjel određen je u tamnoj ĉokoladi s dodatkom 1% liofiliziranog ekstrakta stolisnika, a najniži u mliječnoj ĉokoladi bez dodatka. Najveći udjeli flavonoida i flavan-3-ola određeni su u tamnoj čokoladi s dodatkom 3% liofiliziranog ekstrakta stolisnika, dok su najniži udjeli istih određeni u mliječnoj ĉokoladi s dodatkom 1% liofiliziranog ekstrakta stolisnika. Dodatak ekstrakta stolisnika doprinosi povećanom antioksidacijskom kapacitetu čokolade. Najuĉinkovitiji je liofilizirani ekstrakt stolisnika, dodan u 3% - tnom udjelu u svaku vrstu ĉokolade.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb