Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543188

Utjecaj dodatka ekstrakta stolisnika na bioaktivni potencijal čokolade


Vuković, Ana
Utjecaj dodatka ekstrakta stolisnika na bioaktivni potencijal čokolade, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 543188 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka ekstrakta stolisnika na bioaktivni potencijal čokolade
(Effects of extracts of yarrow on the biactive potential of chocolate)

Autori
Vuković, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.04

Godina
2011

Stranica
71

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Čokolada; Polifenoli
(Antioxidant capacity; Chocolate; Polyphenols)

Sažetak
Posljednjih godina povećana je potražnja za čokoladama obogaćenima začinima, ljekovitim biljem, eteričnim uljima, probioticima i drugim sastojcima, koji doprinose njihovom nutritivnom sastavu i antioksidacijskom kapacitetu. Cilj ovog rada bio je odrediti udio ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i procijanidina te antioksidacijski kapacitet tri vrste čokolada različitog udjela kakaovih dijelova obogaćenih ekstraktom stolisnika. Udjel ukupnih fenola i flavonoida određen je reakcijom s Folin-Ciocalteau reagensom, udjel flavan-3-ola određen je reakcijama s vanilinom i s p-dimetilamino-cinamaldehidom (p-DAC), a udjel ukupnih procijanidina s amonij-ţeljezo(III)-sulfat-dodekahidratom. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama sa željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP), te radikalom 2, 2′-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline)(ABTS). Najveći udjel određen je u tamnoj ĉokoladi s dodatkom 1% liofiliziranog ekstrakta stolisnika, a najniži u mliječnoj ĉokoladi bez dodatka. Najveći udjeli flavonoida i flavan-3-ola određeni su u tamnoj čokoladi s dodatkom 3% liofiliziranog ekstrakta stolisnika, dok su najniži udjeli istih određeni u mliječnoj ĉokoladi s dodatkom 1% liofiliziranog ekstrakta stolisnika. Dodatak ekstrakta stolisnika doprinosi povećanom antioksidacijskom kapacitetu čokolade. Najuĉinkovitiji je liofilizirani ekstrakt stolisnika, dodan u 3% - tnom udjelu u svaku vrstu ĉokolade.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vuković, Ana
Utjecaj dodatka ekstrakta stolisnika na bioaktivni potencijal čokolade, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vuković, A. (2011) 'Utjecaj dodatka ekstrakta stolisnika na bioaktivni potencijal čokolade', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukovi\'{c}, Ana}, year = {2011}, pages = {71}, keywords = {Antioksidacijski kapacitet, \v{C}okolada, Polifenoli}, title = {Utjecaj dodatka ekstrakta stolisnika na bioaktivni potencijal \v{c}okolade}, keyword = {Antioksidacijski kapacitet, \v{C}okolada, Polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukovi\'{c}, Ana}, year = {2011}, pages = {71}, keywords = {Antioxidant capacity, Chocolate, Polyphenols}, title = {Effects of extracts of yarrow on the biactive potential of chocolate}, keyword = {Antioxidant capacity, Chocolate, Polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font