Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 542988

Usporedba polifenolnog sastava različitih vrsta čokolada


Klarić, Nikolina
Usporedba polifenolnog sastava različitih vrsta čokolada, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 542988 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba polifenolnog sastava različitih vrsta čokolada
(Comparison of polyphenolic composition of different chocolates)

Autori
Klarić, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.09

Godina
2011

Stranica
36

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Kakaovo zrno (Theobroma cacao L.); Ukupni fenoli; Flavan-3-oli; Proantocijanidini; Fenolne kiseline
(Cocoa beans (Theobroma cacao L.); Polyphenols; Flavan-3-ols; Proanthocyanidin; Phenolic acids)

Sažetak
Kakaovo zrno ima dugu tradiciju primjene u prehrani, kako zbog atraktivne arome tako i zbog svog pozitivnog učinka na ljudski organizam. Čokolada je najpopularniji proizvod u čijem sastavu dominira kakaovo zrno. Cilj ovog rada bio je odrediti polifenolni sastav čokolada različitog udjela suhe tvari kakaovih dijelova (30%, 38% i 72%). Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je udjel ukupnih fenola te pojedinih polifenolnih skupina (flavonoidi, flavan-3-oli, proantocijanidini), dok je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti određen udjel flavan-3-ola ((-)-epikatehin, procijanidin B2) i fenolnih kiselina (galna, kava, ferulinska kiselina). Također je određen udio bezmasne suhe tvari kakaovih dijelova. Ispitivane čokolade predstavljaju bogate izvore polifenola. Udio polifenola povećava se proporcionalno udjelu kakaovih dijelova u čokoladi, te je čokolada s 72% kakaovih dijelova najbogatija polifenolima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Klarić, Nikolina
Usporedba polifenolnog sastava različitih vrsta čokolada, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Klarić, N. (2011) 'Usporedba polifenolnog sastava različitih vrsta čokolada', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Klari\'{c}, Nikolina}, year = {2011}, pages = {36}, keywords = {Kakaovo zrno (Theobroma cacao L.), Ukupni fenoli, Flavan-3-oli, Proantocijanidini, Fenolne kiseline}, title = {Usporedba polifenolnog sastava razli\v{c}itih vrsta \v{c}okolada}, keyword = {Kakaovo zrno (Theobroma cacao L.), Ukupni fenoli, Flavan-3-oli, Proantocijanidini, Fenolne kiseline}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Klari\'{c}, Nikolina}, year = {2011}, pages = {36}, keywords = {Cocoa beans (Theobroma cacao L.), Polyphenols, Flavan-3-ols, Proanthocyanidin, Phenolic acids}, title = {Comparison of polyphenolic composition of different chocolates}, keyword = {Cocoa beans (Theobroma cacao L.), Polyphenols, Flavan-3-ols, Proanthocyanidin, Phenolic acids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font