Pregled bibliografske jedinice broj: 542885
Prisutnost različitih skupina antibiotika u medu i kinetika njihovog raspadanja pri različitim uvjetima skladištenja
Prisutnost različitih skupina antibiotika u medu i kinetika njihovog raspadanja pri različitim uvjetima skladištenja, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 542885 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prisutnost različitih skupina antibiotika u medu i kinetika njihovog raspadanja pri različitim uvjetima skladištenja
(Multi-screening approach to monitor and quantify some antibiotic residues in honey and the kinetic of degradation at various storage conditions)
Autori
Gačić, Milica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2011
Stranica
142
Mentor
Šušković, Jagoda ; Vahčić, Nada
Ključne riječi
kinetika raspadanja antibiotika; kloramfenikol; med; oksitetraciklin; ostaci antibiotika; streptomicin; sulfatiazol
(antibiotic residues; chloramphenicol; honey; kinetic of antibiotic decomposition; oxytetracycline; streptomycin; sulfathiazole)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fizikalno-kemijske i peludne značajke meda, utvrditi prisutnost ostataka antibiotika u medu, te dodavanjem određenih antibiotika u med (oksitetraciklina, kloramfenikola, sulfatiazola i streptomicina) utvrditi kinetiku njihovog raspadanja tijekom skladištenja u mraku pri 15˚ i 25˚C. Rezultati su pokazali da je med po fizikalno-kemijskim parametrima i peludnoj analizi zadovoljavajućih karakteristika. Ostaci antibiotika potvrđeni su u 4 % ispitivanih uzoraka (n=102). Kinetika raspadanja antibiotika u svim vrstama meda brže se odvijala u uzorcima sladištenim pri višim temperaturama u odnosu na one čuvane pri nižim temperaturama. Od ispitivanih antibiotika najbrže se raspadao oksitetraciklin, potom streptomicin, sulfatiazol i najduže zaostaje u medu kloramfenikol. Očekivano vrijeme raspada antibiotika je izrazito dugo i postoji realna opasnost da će kad jednom dospiju u med, dugo zaostati u njemu, te biti prijetnja zdravlju potrošača.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb