Pregled bibliografske jedinice broj: 541777
Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira
Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira // Mljekarstvo, 61 (2011), 4; 291-300 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 541777 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira
(Influence of probiotic cultures addition on the properties of semi-hard ewe’s cheese)
Autori
Blažić, Marijana ; Kos, Blaženka ; Zalazar, Carlos A. ; Bernal, Susana ; Meinardi, Carlos ; Matijević, Bojan
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 61
(2011), 4;
291-300
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
probiotik ; polutvrdi ovčji sir ; Bifidobacterium animalis subsp. lactis ; Lactobacillus acidophilus ; bakterije mliječne kiseline
(probiotic ; semi-hard ewe's cheese ; Bifidobacterium animalis subsp. lactis ; Lactobacillus acidophilus ; lactic acid bacteria)
Sažetak
Dodatak probiotičkih bakterija u fermentirane mliječne napitke je bio predmet mnogih istraživanja, međutim dodatak tih bakterija u sireve, posebno one proizvedene od ovčjeg mlijeka, nije do sada detaljno istražen. Stoga su u ovom radu proizvodeni probiotički polutvrdi ovčji sirevi s dodatkom probiotika Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 i Lactobacillus acidophilus LA-5. Zrenje sireva se odvijalo 45 dana pri 13°C i 85% relativne vlažnosti. Tijekom tog razdoblja određivani su kemijski parametri i provedene su mikrobiološke analize proizvedenih probiotičkih sireva. Dodatak probiotičkih kultura nije značajno utjecao na kemijska i mikrobiološka svojstva proizvedenih sireva u usporedbi s kontrolnim sirevima bez dodatka probiotičkih kultura. Broj živih probiotičkih bakterija održao se na ca 106-107 CFU/g probiotičkih sireva tijekom 45 dana zrenja, a njihova identifikacija je provedena RAPD metodom. Dobiveni rezultati pokazuju da je polutvrdi ovčji sir pogodan matriks za primjenu probiotičkih kultura Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 i Lactobacillus acidophilus LA-5.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Veleučilište u Karlovcu
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus