Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 541777

Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira


Blažić, Marijana; Kos, Blaženka; Zalazar, Carlos A.; Bernal, Susana; Meinardi, Carlos; Matijević, Bojan
Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira // Mljekarstvo, 61 (2011), 4; 291-300 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 541777 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira
(Influence of probiotic cultures addition on the properties of semi-hard ewe’s cheese)

Autori
Blažić, Marijana ; Kos, Blaženka ; Zalazar, Carlos A. ; Bernal, Susana ; Meinardi, Carlos ; Matijević, Bojan

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 61 (2011), 4; 291-300

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
probiotik ; polutvrdi ovčji sir ; Bifidobacterium animalis subsp. lactis ; Lactobacillus acidophilus ; bakterije mliječne kiseline
(probiotic ; semi-hard ewe's cheese ; Bifidobacterium animalis subsp. lactis ; Lactobacillus acidophilus ; lactic acid bacteria)

Sažetak
Dodatak probiotičkih bakterija u fermentirane mliječne napitke je bio predmet mnogih istraživanja, međutim dodatak tih bakterija u sireve, posebno one proizvedene od ovčjeg mlijeka, nije do sada detaljno istražen. Stoga su u ovom radu proizvodeni probiotički polutvrdi ovčji sirevi s dodatkom probiotika Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 i Lactobacillus acidophilus LA-5. Zrenje sireva se odvijalo 45 dana pri 13°C i 85% relativne vlažnosti. Tijekom tog razdoblja određivani su kemijski parametri i provedene su mikrobiološke analize proizvedenih probiotičkih sireva. Dodatak probiotičkih kultura nije značajno utjecao na kemijska i mikrobiološka svojstva proizvedenih sireva u usporedbi s kontrolnim sirevima bez dodatka probiotičkih kultura. Broj živih probiotičkih bakterija održao se na ca 106-107 CFU/g probiotičkih sireva tijekom 45 dana zrenja, a njihova identifikacija je provedena RAPD metodom. Dobiveni rezultati pokazuju da je polutvrdi ovčji sir pogodan matriks za primjenu probiotičkih kultura Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 i Lactobacillus acidophilus LA-5.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Bojan Matijevic (autor)

Avatar Url Blaženka Kos (autor)

Avatar Url Marijana Blazic (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Blažić, Marijana; Kos, Blaženka; Zalazar, Carlos A.; Bernal, Susana; Meinardi, Carlos; Matijević, Bojan
Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira // Mljekarstvo, 61 (2011), 4; 291-300 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Blažić, M., Kos, B., Zalazar, C., Bernal, S., Meinardi, C. & Matijević, B. (2011) Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira. Mljekarstvo, 61 (4), 291-300.
@article{article, author = {Bla\v{z}i\'{c}, Marijana and Kos, Bla\v{z}enka and Zalazar, Carlos A. and Bernal, Susana and Meinardi, Carlos and Matijevi\'{c}, Bojan}, year = {2011}, pages = {291-300}, keywords = {probiotik, polutvrdi ov\v{c}ji sir, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Lactobacillus acidophilus, bakterije mlije\v{c}ne kiseline}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {61}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj dodatka probioti\v{c}kih kultura na svojstva polutvrdog ov\v{c}jeg sira}, keyword = {probiotik, polutvrdi ov\v{c}ji sir, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Lactobacillus acidophilus, bakterije mlije\v{c}ne kiseline} }
@article{article, author = {Bla\v{z}i\'{c}, Marijana and Kos, Bla\v{z}enka and Zalazar, Carlos A. and Bernal, Susana and Meinardi, Carlos and Matijevi\'{c}, Bojan}, year = {2011}, pages = {291-300}, keywords = {probiotic, semi-hard ewe's cheese, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Lactobacillus acidophilus, lactic acid bacteria}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {61}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Influence of probiotic cultures addition on the properties of semi-hard ewe’s cheese}, keyword = {probiotic, semi-hard ewe's cheese, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Lactobacillus acidophilus, lactic acid bacteria} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font