Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 541702

Krmni dodaci povećavaju konzumiranje najvažnijih grmova mediteranske makije bogatih taninima i terpenima


Rogošić, Jozo; Šarić, Tomislav; Brkljača, Mia; Pavličević, Jerko; Ivanković, Stanko
Krmni dodaci povećavaju konzumiranje najvažnijih grmova mediteranske makije bogatih taninima i terpenima // Krmiva, 52 (2010), 1; 45-55 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 541702 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Krmni dodaci povećavaju konzumiranje najvažnijih grmova mediteranske makije bogatih taninima i terpenima
(Feed additives increase intake of the most important tannin- and terpene-rich shrubs in the Mediterranean maquis)

Autori
Rogošić, Jozo ; Šarić, Tomislav ; Brkljača, Mia ; Pavličević, Jerko ; Ivanković, Stanko

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 52 (2010), 1; 45-55

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
krmni dodaci; polietilen glikol; aktivni ugljen; mediteranski grmovi; makija; sekundarni metaboliti
(feed additives; polyethylene glycol; activated charcoal; mediterranean shrubs; maquis; secondary metabolites)

Sažetak
U šest pokusa istraživan je učinak energije (ječma), polietilen-glikola (PEG ; pokus: 1 – 3), aktivnog ugljena (AU ; pokus 4 – 6) i različitog broja ponuđenih vrsta grmova na hranidbene navike ovaca i koza. U prvom pokusu ovcama i kozama ponuđena su 3 grma, u drugom 2 grma i u trećem pokusu 1 grm s visokim sadržajem tanina, dok su na isti način u četvrtom pokusu ovcama i kozama ponuđena tri grma, u petom pokusu dva grma i u šestom pokusu jedan grm s visokim sadržajem terpena. U prvom pokusu, ovce prihranjivane ječmom i PEG-om više su konzumirale (P=0, 002) biomase grmova Quercus ilex, Arbutus unedo i Pistacia lentiscus u odnosu na kontrolnu skupinu, ali takav učinak nije utvrđen u koza. U drugom pokusu, kada su ovcama i kozama ponuđena 2 grma (Arbutus unedo i Pistacia lentiscus), dodatak ječma i PEG-a imao je pozitivan učinak (P<0, 001) na ukupan unos grmova u obje vrste životinja. U trećem pokusu, dodatna prihrana ječmom i PEG-om također je imala značajan učinak (P<0, 001) na konzumiranje Pistacia lentiscus u ovaca i koza. Koze tretirane PEG-om konzumirale su više grma Pistacia lentiscus (39, 6 g/kg t.m.) nego PEG-om tretirane ovce (28, 1 g/kg t.m.), dok su kontrolne skupine ovaca i koza konzumirale podjednake količine biomase istog grma (12, 2 g/kg t.m. odnosno 15, 3 g/kg t.m.). Dodatak prihrani ječma i AU-a imao je pozitivan učinak na ukupan unos grmova od strane ovaca i koza u sljedeća tri pokusa. U četvrtom pokusu ponuđena su 3 grma (Juniperus phoenicea, Helichrysum italicum i Juniperus oxicedrus ; P=0, 002), u petom pokusu ponuđena su dva grma (Juniperus phoenicea i Helichrysum italicum ; P<0, 001) i u šestom pokusu ponuđen je jedan grm (Juniperus phoenicea ; P=0.02). Isto tako, koze su u sva tri pokusa konzumirale veću količinu grmova (P<0, 01) od ovaca. Nadalje, oba krmna dodatka, PEG i AU s ječmom, pozitivno su utjecala na ishranu grmovima kada je životinjama ponuđeno 3 > 2 > 1 grma, a isto tako, kombinacija više različitih vrsta grmova ponuđenih životinjama pridonosi većem unosu hrane. Naši rezultati podupiru hipotezu da biološka/ biokemijska raznolikost igra važnu ulogu u izboru hrane biljojeda, te im omogućava bolje zadovoljavanje hranidbenih potreba s jedne strane i izbjegavanje trovanja fitotoksinima s druge strane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
269-0000000-3597 - Potencijalni mehanizmi za bolje korištenje krmnog potencijala sredozemne makije (Rogošić, Jozo, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Mia Brkljača (autor)

Avatar Url Jozo Rogošić (autor)

Avatar Url Tomislav Šarić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Rogošić, Jozo; Šarić, Tomislav; Brkljača, Mia; Pavličević, Jerko; Ivanković, Stanko
Krmni dodaci povećavaju konzumiranje najvažnijih grmova mediteranske makije bogatih taninima i terpenima // Krmiva, 52 (2010), 1; 45-55 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Rogošić, J., Šarić, T., Brkljača, M., Pavličević, J. & Ivanković, S. (2010) Krmni dodaci povećavaju konzumiranje najvažnijih grmova mediteranske makije bogatih taninima i terpenima. Krmiva, 52 (1), 45-55.
@article{article, author = {Rogo\v{s}i\'{c}, Jozo and \v{S}ari\'{c}, Tomislav and Brklja\v{c}a, Mia and Pavli\v{c}evi\'{c}, Jerko and Ivankovi\'{c}, Stanko}, year = {2010}, pages = {45-55}, keywords = {krmni dodaci, polietilen glikol, aktivni ugljen, mediteranski grmovi, makija, sekundarni metaboliti}, journal = {Krmiva}, volume = {52}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Krmni dodaci pove\'{c}avaju konzumiranje najva\v{z}nijih grmova mediteranske makije bogatih taninima i terpenima}, keyword = {krmni dodaci, polietilen glikol, aktivni ugljen, mediteranski grmovi, makija, sekundarni metaboliti} }
@article{article, author = {Rogo\v{s}i\'{c}, Jozo and \v{S}ari\'{c}, Tomislav and Brklja\v{c}a, Mia and Pavli\v{c}evi\'{c}, Jerko and Ivankovi\'{c}, Stanko}, year = {2010}, pages = {45-55}, keywords = {feed additives, polyethylene glycol, activated charcoal, mediterranean shrubs, maquis, secondary metabolites}, journal = {Krmiva}, volume = {52}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Feed additives increase intake of the most important tannin- and terpene-rich shrubs in the Mediterranean maquis}, keyword = {feed additives, polyethylene glycol, activated charcoal, mediterranean shrubs, maquis, secondary metabolites} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • Nutrition Abstract and Review (CAB International)
  • Referativny Zhumal
  • World translations index





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font