Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 541496

Istraživanje utjecaja primjene sustava upravljanja kvalitetom hrane na poslovni rezultat u hrvatskim prehrambenim poduzećima


Dumičić, Ksenija; Gajdić, Dušanka
Istraživanje utjecaja primjene sustava upravljanja kvalitetom hrane na poslovni rezultat u hrvatskim prehrambenim poduzećima // Poslovna izvrsnost, V (2011), 1; 9-32 doi:UDK/UDC: 006.83:641(497, 5) (međunarodna recenzija, izvorni znanstveni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 541496 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje utjecaja primjene sustava upravljanja kvalitetom hrane na poslovni rezultat u hrvatskim prehrambenim poduzećima
(Research of influence of food quality management system application on business results in croatian food businesses)

Autori
Dumičić, Ksenija ; Gajdić, Dušanka

Izvornik
Poslovna izvrsnost (1846-3355) V (2011), 1; 9-32

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni rad, znanstveni

Ključne riječi
sustavi upravljanja ; sigurnost hrane ; certificiranost ; ISO 22000:2005 ; ISO 9001:2008 ; HACCP ; χ²-test neovisnosti dva obilježja
(management systems ; food safety ; certification ; ISO 22000:2005 ; ISO 9001:2008 ; HACCP ; χ2 –test for independence of two attributes)

Sažetak
Predmet istraživanja u ovome radu su trendovi certificiranja sustava upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane u prehrambenim poduzećima u Hrvatskoj, te ovisnost implementiranosti toga sustava i smanjenja troškova, što je prva hipoteza, i ovisnost implementiranosti tog sustava i povećanja prihoda poduzeća, što je druga hipoteza. Godine 2009. godine provedeno je izvorno anketno istraživanje uz osobno intervjuiranje menadžera iz poduzeća prehrambene industrije u Hrvatskoj koja imaju implementiran jedan od sustava za upravljanje kvalitetom ISO 22000 ili ISO 9001 s HACCP-om. Većina anketiranih menadžera, njih 60%, smatra da se prihodi uslijed primjene normi za upravljanje kvalitetom i sigurnošću hranom nisu povećali, a 61% ih smatra da se troškovi uslijed primjene tih normi nisu smanjili. Primjenom χ2 -testa neovisnosti obilježja, uz bilo koju razinu signifikantnosti, ne može se odbaciti hipoteza o neovisnosti kretanja prihoda poduzeća i implementiranosti norme ISO 22000, odnosno norme ISO 9001 s HACCP-om. Također, uz razinu signifikantnosti od 5% ne može se odbaciti hipoteza o neovisnosti implementiranosti spomenutih sustava za upravljanje kvalitetom i kretanja troškova poslovanja. Ujedno, ovakvi ishodi testiranja upućuju da treba odbaciti obje istraživačke hipoteze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
067-0000000-2495 - Uloga terminskih tržišta u razvoju hrvatskog gospodarstva (Lazibat, Tonći, MZOS ) ( CroRIS)
067-0161711-2483 - Statističko modeliranje za povećanje konkurentnosti suvremenih organizacija (Dumičić, Ksenija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Ekonomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dušanka Gajdić (autor)

Avatar Url Ksenija Dumičić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Dumičić, Ksenija; Gajdić, Dušanka
Istraživanje utjecaja primjene sustava upravljanja kvalitetom hrane na poslovni rezultat u hrvatskim prehrambenim poduzećima // Poslovna izvrsnost, V (2011), 1; 9-32 doi:UDK/UDC: 006.83:641(497, 5) (međunarodna recenzija, izvorni znanstveni rad, znanstveni)
Dumičić, K. & Gajdić, D. (2011) Istraživanje utjecaja primjene sustava upravljanja kvalitetom hrane na poslovni rezultat u hrvatskim prehrambenim poduzećima. Poslovna izvrsnost, V (1), 9-32 doi:UDK/UDC: 006.83:641(497, 5).
@article{article, author = {Dumi\v{c}i\'{c}, Ksenija and Gajdi\'{c}, Du\v{s}anka}, year = {2011}, pages = {9-32}, DOI = {UDK/UDC: 006.83:641(497, 5)}, keywords = {sustavi upravljanja, sigurnost hrane, certificiranost, ISO 22000:2005, ISO 9001:2008, HACCP, χ{^2}-test neovisnosti dva obilje\v{z}ja}, journal = {Poslovna izvrsnost}, doi = {UDK/UDC: 006.83:641(497, 5)}, volume = {V}, number = {1}, issn = {1846-3355}, title = {Istra\v{z}ivanje utjecaja primjene sustava upravljanja kvalitetom hrane na poslovni rezultat u hrvatskim prehrambenim poduze\'{c}ima}, keyword = {sustavi upravljanja, sigurnost hrane, certificiranost, ISO 22000:2005, ISO 9001:2008, HACCP, χ{^2}-test neovisnosti dva obilje\v{z}ja} }
@article{article, author = {Dumi\v{c}i\'{c}, Ksenija and Gajdi\'{c}, Du\v{s}anka}, year = {2011}, pages = {9-32}, DOI = {UDK/UDC: 006.83:641(497, 5)}, keywords = {management systems, food safety, certification, ISO 22000:2005, ISO 9001:2008, HACCP, χ2 –test for independence of two attributes}, journal = {Poslovna izvrsnost}, doi = {UDK/UDC: 006.83:641(497, 5)}, volume = {V}, number = {1}, issn = {1846-3355}, title = {Research of influence of food quality management system application on business results in croatian food businesses}, keyword = {management systems, food safety, certification, ISO 22000:2005, ISO 9001:2008, HACCP, χ2 –test for independence of two attributes} }

Časopis indeksira:


  • EconLit


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • ABI/INFORM
  • CAB Abstracts
  • EconLit
  • EBSCO Publishing, INC.
  • ProQuest, Hrcak


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font