Pregled bibliografske jedinice broj: 540723
Agronomska svojstva ozimog graška cv. Maksimirski rani u smjesi s pšenicom
Agronomska svojstva ozimog graška cv. Maksimirski rani u smjesi s pšenicom // Zbornik radova 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma /Pospišil, Mi.an (ur.). - Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2011. 736-740 (ISBN: 978-953-6135-71-4). / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2011. str. 736-740 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 540723 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Agronomska svojstva ozimog graška cv. Maksimirski rani u smjesi s pšenicom
(Agronomic properties of winter pea cv. Maksimirski rani and wheat mixture)
Autori
Uher, Darko ; Blažinkov, Mihaela ; Bošnjak, Krešimir ; Goršić, Matija ; Kušec, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma /Pospišil, Mi.an (ur.). - Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2011. 736-740 (ISBN: 978-953-6135-71-4).
/ Pospišil, Milan - Zagreb, 2011, 736-740
ISBN
978-953-6135-71-4
Skup
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ozimi grašak; bakterizacija; sojevi; prinos zrna; prinos bjelančevina
(winter pea; inoculation; strains; grain yield; protein yield)
Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (2008-2009) utvrđivana su agronomska svojstva i prinos ozimog graška cv. Maksimirski rani u smjesi s pšenicom cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 i KŽ 26 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj mahuna (19) i zrna po biljci graška (58) je utvrđen na bakteriziranoj varijanti sojem R. leguminosarum bv. viciae 1001. Najveća masa 1000 zrna (128 g) i masa zrna po biljci graška (7, 4 g) također je utvrđena na bakteriziranoj varijanti R. leguminosarum bv. viciae 1001. Prosječni prinosi zrna graška cv. Maksimirski rani iznosili su od 2791 kg ha-1 (kontrola) do 3164 kg ha-1 (bakterizacija sojem R. leguminosarum bv. viciae 1001). Na osnovici ovih istraživanja možemo zaključiti da je najveći prinos zrna (3164 kg ha-1) ostvaren bakterizacijom zrna ozimog graška s sojem R. leguminosarum bv. viciae 1001.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3587 - Nove tehnologije u proizvodnji graška i grahorice za potrebe stočarstva (Uher, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Mihaela Blažinkov
(autor)
Matija Goršić
(autor)
Darko Uher
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)