Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 537588

Tradicionalni fermentirani proizvodi – izvor autohtonih starter kultura za adsorbciju mikotoksina


Frece, Jadranka; Markov, Ksenija; Delaš, Frane
Tradicionalni fermentirani proizvodi – izvor autohtonih starter kultura za adsorbciju mikotoksina // Programme and Abstracts "Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease / Antolović, Roberto ; Miličević, Tihomir (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2011. str. 114-115 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 537588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tradicionalni fermentirani proizvodi – izvor autohtonih starter kultura za adsorbciju mikotoksina
(Traditional fermented products - a source of autochthonous starter cultures for the adsorption of mycotoxins)

Autori
Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Delaš, Frane

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Programme and Abstracts "Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease / Antolović, Roberto ; Miličević, Tihomir - Zagreb : Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2011, 114-115

ISBN
978-953-7778-01-9

Skup
Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease

Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 19.10.2011. - 22.10.2011

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
autohtone funkcionalne starter kulture; tradicionalni proizvodi; plijesni; mikotoksini; bioprotektivne kulture; adsorbcija
(autochthonous functional starter cultures; traditional products; moulds; mycotoxins; bioprotective cultures; adsorption)

Sažetak
Naši tradicionalni fermentirani proizvodi izvor su potencijalnih autohtonih funkcionalnih starter kultura, koje su prilagođene određenom prirodnom supstratu (mlijeko, meso), a svojim metaboličkim aktivnostima odgovorne su za autentičnu aromu, te sigurnost i trajnost proizvoda. Međutim, prisustvo plemenitih plijesni, kao starter kultura potrebnih u proizvodnji fermentiranih proizvoda, predstavlja potencijalnu opasnost od mikotoksina i razvoja mikotoksikoza. Kako mikotoksini u hranu mogu dospijeti izravno ili neizravno, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječila kontaminacija plijesnima, a time i biosinteza mikotoksina. Stoga je u današnje vrijeme sve veći trend zaštite i konzerviranja hrane na prirodan način, primjenom bioprotektivnih kultura, koje svojim rastom i proizvodnjom metabolita, sprečavaju kvarenje i produžuju vijek namirnice, i na različite načine pozitivno utječu na zdravlje čovjeka. U novije vrijeme, istražuju se dodatna svojstva autohtonih funkcionalnih starter kultura, kao što je sposobnost vezanja mikotoksina pomoću bakterija mliječne kiseline, kvasaca ili njihovih staničnih stijenki. Dokazana su svojstva glukana, a čak i površinskih proteina bakterija mliječne kiseline da također vežu mikotoksine. Tako uz dodatak autohtonih funkcionalnih starter kultura u fermentirane proizvode osim poznatih zdravstvenih i ekonomskih učinaka, sad imamo još jedan novi segment učinka funkcionalnih starter kultura, adsorbciju mikotoksina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (autor)

Avatar Url Frane Delaš (autor)

Avatar Url Ksenija Markov (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Frece, Jadranka; Markov, Ksenija; Delaš, Frane
Tradicionalni fermentirani proizvodi – izvor autohtonih starter kultura za adsorbciju mikotoksina // Programme and Abstracts "Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease / Antolović, Roberto ; Miličević, Tihomir (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2011. str. 114-115 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Frece, J., Markov, K. & Delaš, F. (2011) Tradicionalni fermentirani proizvodi – izvor autohtonih starter kultura za adsorbciju mikotoksina. U: Antolović, R. & Miličević, T. (ur.)Programme and Abstracts "Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease.
@article{article, author = {Frece, Jadranka and Markov, Ksenija and Dela\v{s}, Frane}, year = {2011}, pages = {114-115}, keywords = {autohtone funkcionalne starter kulture, tradicionalni proizvodi, plijesni, mikotoksini, bioprotektivne kulture, adsorbcija}, isbn = {978-953-7778-01-9}, title = {Tradicionalni fermentirani proizvodi – izvor autohtonih starter kultura za adsorbciju mikotoksina}, keyword = {autohtone funkcionalne starter kulture, tradicionalni proizvodi, plijesni, mikotoksini, bioprotektivne kulture, adsorbcija}, publisher = {Hrvatsko mikrobiolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Primo\v{s}ten, Hrvatska} }
@article{article, author = {Frece, Jadranka and Markov, Ksenija and Dela\v{s}, Frane}, year = {2011}, pages = {114-115}, keywords = {autochthonous functional starter cultures, traditional products, moulds, mycotoxins, bioprotective cultures, adsorption}, isbn = {978-953-7778-01-9}, title = {Traditional fermented products - a source of autochthonous starter cultures for the adsorption of mycotoxins}, keyword = {autochthonous functional starter cultures, traditional products, moulds, mycotoxins, bioprotective cultures, adsorption}, publisher = {Hrvatsko mikrobiolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Primo\v{s}ten, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font