Pregled bibliografske jedinice broj: 537588
Tradicionalni fermentirani proizvodi – izvor autohtonih starter kultura za adsorbciju mikotoksina
Tradicionalni fermentirani proizvodi – izvor autohtonih starter kultura za adsorbciju mikotoksina // Programme and Abstracts "Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease / Antolović, Roberto ; Miličević, Tihomir (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2011. str. 114-115 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 537588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tradicionalni fermentirani proizvodi – izvor autohtonih starter kultura za adsorbciju mikotoksina
(Traditional fermented products - a source of autochthonous starter cultures for the adsorption of mycotoxins)
Autori
Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Delaš, Frane
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Programme and Abstracts "Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease
/ Antolović, Roberto ; Miličević, Tihomir - Zagreb : Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2011, 114-115
ISBN
978-953-7778-01-9
Skup
Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease
Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 19.10.2011. - 22.10.2011
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
autohtone funkcionalne starter kulture; tradicionalni proizvodi; plijesni; mikotoksini; bioprotektivne kulture; adsorbcija
(autochthonous functional starter cultures; traditional products; moulds; mycotoxins; bioprotective cultures; adsorption)
Sažetak
Naši tradicionalni fermentirani proizvodi izvor su potencijalnih autohtonih funkcionalnih starter kultura, koje su prilagođene određenom prirodnom supstratu (mlijeko, meso), a svojim metaboličkim aktivnostima odgovorne su za autentičnu aromu, te sigurnost i trajnost proizvoda. Međutim, prisustvo plemenitih plijesni, kao starter kultura potrebnih u proizvodnji fermentiranih proizvoda, predstavlja potencijalnu opasnost od mikotoksina i razvoja mikotoksikoza. Kako mikotoksini u hranu mogu dospijeti izravno ili neizravno, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječila kontaminacija plijesnima, a time i biosinteza mikotoksina. Stoga je u današnje vrijeme sve veći trend zaštite i konzerviranja hrane na prirodan način, primjenom bioprotektivnih kultura, koje svojim rastom i proizvodnjom metabolita, sprečavaju kvarenje i produžuju vijek namirnice, i na različite načine pozitivno utječu na zdravlje čovjeka. U novije vrijeme, istražuju se dodatna svojstva autohtonih funkcionalnih starter kultura, kao što je sposobnost vezanja mikotoksina pomoću bakterija mliječne kiseline, kvasaca ili njihovih staničnih stijenki. Dokazana su svojstva glukana, a čak i površinskih proteina bakterija mliječne kiseline da također vežu mikotoksine. Tako uz dodatak autohtonih funkcionalnih starter kultura u fermentirane proizvode osim poznatih zdravstvenih i ekonomskih učinaka, sad imamo još jedan novi segment učinka funkcionalnih starter kultura, adsorbciju mikotoksina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb