Pregled bibliografske jedinice broj: 537526
Uklanjanje mikotoksina iz namirnica autohtonim funkcionalnim starter kulturama
Uklanjanje mikotoksina iz namirnica autohtonim funkcionalnim starter kulturama // Programme and abstracts "Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease" / Antolović, Roberto ; Miličević, Tihomir (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2011. str. 116-117 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 537526 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uklanjanje mikotoksina iz namirnica autohtonim funkcionalnim starter kulturama
(Removal of mycotoxins from food by autochthonous functional starter cultures)
Autori
Markov, Ksenija ; Frece Jadranka ; Delaš, Frane
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Programme and abstracts "Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease"
/ Antolović, Roberto ; Miličević, Tihomir - Zagreb : Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2011, 116-117
ISBN
978-953-7778-01-9
Skup
Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease
Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 19.10.2011. - 22.10.2011
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mikotoksini; autohtoni fermentirani proizvodi; autohtone starter kulture; bakterije mliječne kiseline; vezanje mikotoksina
(mycotoxins; autochthonous fermented products; autochthonous starter cultures; lactic acid bacteria; binding mycotoxins)
Sažetak
Bakterije mliječne kiseline (BMK) predstavljaju jedinstvenu skupinu koja se naširoko koristi u proizvodnji i očuvanju fermentiranih proizvoda. Poslijednjih petnaestak godina provode se istraživanja kojima bi se, uz sva već dokazana poželjna svojstva, bakterijama mliječne kiseline pripisala i sposobnost vezanja mikotoksina iz sredine u kojoj se nalaze. Takva metoda uklanjanja mikotoksina bi u budućnosti mogla poslužiti kao dobra alternativa postojećim metodama detoksifikacije. Većina podataka o učinkovitosti BMK u akumulaciji mikotoksina govori o aflatoksinima. No, provedena su i istraživanja o interakcijama između BMK i fusariotoksina poput zearalenona i α-zearalenola, zatim okratoksina A, fumonizina B1 i B2 te trihotocena. U Laboratoriju za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica provedena su preliminarna in vitro istraživanja vezanja aflatoksina M1 i zearalenona BMK izoliranih iz autohtonih tradicionalnih hrvatskih fermentiranih proizvoda. Također, započeta su i istraživanja vezanja mikotoksina β-glukanom, kao i kombinacijom β-glukana i funkcionalnih autohtonih izolata BMK. Ti prirodni izolati BMK pokazuju sposobnost vezanja mikotoksina iz sredine u kojoj se nalaze iako je afinitet vezanja mikotoksina istim sojem bakterija, prema različitim mikotoksinima, različit, što se može objasniti i različitim strukturama i fizikalno - kemijskim svojstvima pojedinog mikotoksina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb