Pregled bibliografske jedinice broj: 537038
UTJECAJ DODATKA MLJEVENIH SJEMENKI LANA NA POVEĆANJE KVALITETE EKSTRUDIRANOG SNACK PROIZVODA
UTJECAJ DODATKA MLJEVENIH SJEMENKI LANA NA POVEĆANJE KVALITETE EKSTRUDIRANOG SNACK PROIZVODA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 537038 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ DODATKA MLJEVENIH SJEMENKI LANA NA POVEĆANJE KVALITETE EKSTRUDIRANOG SNACK PROIZVODA
(EFFECT OF GROUND FLAXSEED ADDITION ON THE QUALITY ENHANCEMENT OF EXTRUDED SNACK PRODUCT)
Autori
Jankec, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.09
Godina
2011
Stranica
64
Mentor
Ćurić, Duška
Ključne riječi
ekstruzija; bezglutenski snack proizvod; lan; omega-3 masne kiseline
(extrusion; gluteen-free snack product; flaxseed; omega-3 fatty acids)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je proizvesti bezglutenski, ekstrudirani snack proizvod korištenjem kukuruzne krupice i rižinog brašna kao osnovnih sirovina uz dodatak mljevenih sjemenki lana. Sjemenke lana su dodane u udjelima od 3, 5 i 7% s namjerom obogaćivanja snack proizvoda prehrambenim vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Za ekstruziju je korišten dvopužni ko-rotirajući ekstruder. Proizvedenim snack proizvodima određena su fizikalna svojstva i kemijski sastav te sastav masnih kiselina, udjel ukupnih fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet. Povećanje udjela lana u smjesi rezultiralo je smanjenjem indeksa ekspanzije i indeksa topljivosti (WSI), a povećanjem nasipne gustoće i indeksa apsorpcije vode (WAI). Dodatkom lana energetska vrijednost ekstrudata se nije značajno promijenila, ali se povećao udjel ukupnih vlakana, proteina i masti a osobito udjel omega-3 masnih kiselina. Udjel ukupnih fenolnih spojeva se povećao, ali ne i antioksidacijski kapacitet. Optimalna količina dodatka lana za obogaćivanje snack proizvoda bila bi između 5 i 7%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0702 - Lignani u žitaricama, uljaricama, soji i integralnim pekarskim proizvodima (Ćurić, Duška, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Duška Ćurić
(mentor)