Pregled bibliografske jedinice broj: 536330
Zavisnost prinosa i kvalitete šećerne repe od roka vađenja i hibrida
Zavisnost prinosa i kvalitete šećerne repe od roka vađenja i hibrida // Proceedings of the 46th Croatian and 6th International Symposium on Agriculture / Pospišil, M. (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 709-713 (ostalo, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 536330 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zavisnost prinosa i kvalitete šećerne repe od roka
vađenja i hibrida
(Sugar beet yield and quality depending on digging
period and hybrids)
Autori
Kristek, Andrija ; Glavaš-Tokić, Renata ; Kristek, Suzana ; Antunović, Manda ; Kocevski, Dragana ; Greger, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of the 46th Croatian and 6th International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, M. - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011, 709-713
ISBN
978-953-6135-90-5
Skup
46th Croatian and 6th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Ostalo
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
šećerna repa ; rok vađenja ; hibrid ; prinos ; digestija
(sugar beet ; digging period ; hybrid ; yield ; sugar content)
Sažetak
Istraživanja prinosa i kvalitete korijena, ovisno o roku vađenja korištenjem 9 hibrida šećerne repe Z i N tipa, obavljena su u 2007. i 2008. godini. Vađenje repe izvršeno je u tri roka i to krajem kolovoza ili u prvim danima rujna kod prosječne dužine vegetacije od 166 dana te 30 odnosno 60 dana kasnije. U prosjeku za dvije godine produženje vegetacije za 30 dana u rujnu dovelo je do povećanja prinosa korijena za 11, 15 tha-1, te u listopadu za 8, 77 tha-1. Digestija se istovremeno u drugom roku vađenja nije značajnije povećala, tek za 0, 29%, dok je u trećem u odnosu na prvo vađenje povećanje bilo visoko značajno i iznosilo je 0, 68%. Prinos čistog šećera povećan je u drugom roku vađenja za 2, 06 tha- 1, a u trećem roku u odnosu na drugi za 1, 78 tha-1. Između hibrida utvrđene su osjetne razlike u prinosu korijena, šećera i digestiji, kao i u jesenskom porastu. Rezultati istraživanja ukazuju na značajan utjecaj roka vađenja i hibrida na rezultate u proizvodnji šećerne repe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0000000-3534 - Povećanje sadržaja šećera u repi izborom genotipa i agrotehničkih mjera (Kristek, Andrija, MZOS ) ( CroRIS)
079-0791843-1933 - Ishrana šećerne repe dušikom ovisno o osobinama tla i genotipu (Kristek, Suzana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Suzana Kristek
(autor)
Manda Antunović
(autor)
Dragana Kocevski
(autor)
Andrija Kristek
(autor)