Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 535251

Rizici sigurnosti hrane


Kozačinski, Lidija; Njari, Bela
Rizici sigurnosti hrane // International Epizootiology Days (1 ; 2011) ; Serbian Epizootiology Days (13 ; 2011)
Sijarinska Banja, Srbija; Lebane, Srbija, 2011. (predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)


CROSBI ID: 535251 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rizici sigurnosti hrane
(Food safety risks)

Autori
Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Skup
International Epizootiology Days (1 ; 2011) ; Serbian Epizootiology Days (13 ; 2011)

Mjesto i datum
Sijarinska Banja, Srbija; Lebane, Srbija, 06.04.2011. - 09.04.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
sigurnost hrane; rizici
(food safety; risks)

Sažetak
Duže vrijeme smo svjedoci ubrzanog prometa ljudi i hrane. Danas vrijeme i udaljenost nisu više prepreka opasnostima, te je stoga problem sigurnosti hrane određen javnozdravstvenim aspektima u prehrambenom lancu. Od posebnog značenja u okvirima veterinarskog javnog zdravstva su na prvom mjestu bolesti iz skupine zoonoza, odnosno alimentarne infekcije i intoksikacije. To je naglašeno još u Bijeloj knjizi o sigurnosti hrane (White Paper on Food Safety, Brussels, 2000). Prilikom rješavanja tih problema treba naglasiti i nove trendove odgovornosti subjekata u proizvodnji hranom koje pred njih stavlja EU legislativa u smislu proizvodnje i garancije za ispravnost hrane. Izvješća centara za kontrolu bolesti iz raznih zemalja ističu iste nokse koje uzrokuju bolesti nakon konzumiranja različitih vrsta namirnica. U tim onečišćenjima i dalje prednjače: Salmonella spp., Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus, Shigella, Campylobacter spp., Listeria monocytogenes, Clostridium perfingens, Bacillus cereus, Escherichia coli, Streptococcus A, Vibrio parahemolyticus, Brucella a katkada i virusima hepatitisa A, Norwalk virusom, te onim zooonotskim., a ne treba zaboraviti još uvijek prisutne parazitarne zoonoze (trihineloza, ehinokokoza, Anisakidoza itd).

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Bela Njari (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kozačinski, Lidija; Njari, Bela
Rizici sigurnosti hrane // International Epizootiology Days (1 ; 2011) ; Serbian Epizootiology Days (13 ; 2011)
Sijarinska Banja, Srbija; Lebane, Srbija, 2011. (predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
Kozačinski, L. & Njari, B. (2011) Rizici sigurnosti hrane. U: International Epizootiology Days (1 ; 2011) ; Serbian Epizootiology Days (13 ; 2011).
@article{article, author = {Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela}, year = {2011}, keywords = {sigurnost hrane, rizici}, title = {Rizici sigurnosti hrane}, keyword = {sigurnost hrane, rizici}, publisherplace = {Sijarinska Banja, Srbija; Lebane, Srbija} }
@article{article, author = {Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela}, year = {2011}, keywords = {food safety, risks}, title = {Food safety risks}, keyword = {food safety, risks}, publisherplace = {Sijarinska Banja, Srbija; Lebane, Srbija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font