Pregled bibliografske jedinice broj: 534962
Potencijalni mikrobiološki rizici u hrani životinjskog podrijetla
Potencijalni mikrobiološki rizici u hrani životinjskog podrijetla // Veterinarski dani
Šibenik, Hrvatska, 2011. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 534962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijalni mikrobiološki rizici u hrani životinjskog podrijetla
(Potential microbiological risk in food of animal origin)
Autori
Njari, Bela ; Mioković, Branimir ; Kozačinski, Lidija ; Dobranić, Vesna ; Zdolec, Nevijo ; Filipović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Skup
Veterinarski dani
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 26.10.2011. - 29.10.2011
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
rizik; hranom prenosive bolesti; rezistencija; veterina
(risk; foodborne zoonoses; resistance; veterinary medicine)
Sažetak
Brojni su primjeri povezanosti zdravlja životinja i ljudi što se danas uvažava u inicijativi pod nazivom "Jedno zdravlje". Hrana životinjskog podrijetla važan je dio tog koncepta zbog prijenosa određenih bolesti kroz lanac prehrane. Jedan od aktualnih primjera koji se uklapa u koncept "Jednog zdravlja" je bakterijska otpornost na antimikrobne tvari. U tom smislu određeni rizik može predstavljati i apatogena, fiziološka i autohtona mikroflora životinja i hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Napomena
Rad je prezentirao dr. sc. Nevijo Zdolec
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Lidija Kozačinski
(autor)
Bela Njari
(autor)
Nevijo Zdolec
(autor)
Branimir Mioković
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Vesna Dobranić
(autor)