Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 534827

Rizici infekcije s V. parahaemolyticus u hrani morskog podrijetla


Mikuš, Tomislav; Njari, Bela; Kozačinski, Lidija; Uhitil, Sunčica; Benussi Skukan, Andrea
Rizici infekcije s V. parahaemolyticus u hrani morskog podrijetla // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 5; 294-298 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 534827 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rizici infekcije s V. parahaemolyticus u hrani morskog podrijetla
(Infection risks by V. parahaemolyticus in seafood)

Autori
Mikuš, Tomislav ; Njari, Bela ; Kozačinski, Lidija ; Uhitil, Sunčica ; Benussi Skukan, Andrea

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 12 (2010), 5; 294-298

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
V. parahaemolyticus ; rizik ; hrana morskog podrijetla
(V. parahaemolyticus ; risk ; seafood)

Sažetak
Danas se morski organizmi sve više uzgajaju u kavezima, a sve manje izlovljavaju iz prirode. Intenziviranjem proizvodnje, povećali su se rizici zaživotinog, ali i postmortalnog kontaminiranja riba patogenim mikroorganizmima. U ovom je radu stavljen naglasak na kontaminaciju morske hrane mikroogranizmima iz roda Vibrio spp. Poseban je naglasak stavljen na V. parahaemolyticus kao najčešćeg uzročnika gastroenteritisa uzrokovanog trovanjem morskom hranom u ljudi. Uspoređene su koncentracije vibrija u morskoj hrani diljem svijeta, a poglavito su uspoređene zemlje Azije, Oceanije, Sjeverne Amerike sa Hrvatskom, te je donesen zaključak da iako se V. parahaemolyticus može relativno često dokazati u namirnicama podrijetlom iz našeg Jadrana, kultura konzumiranja termički obrađenih morskih namirnica ipak sprečava klinička oboljenja ljudi, za razliku od Azije i Oceanije gdje je kultura konzumiranja sirovih morskih plodova usađena u tradiciju i SAD-a gdje je takav način konzumacije izrazito popularan (sushi) u posljednjih nekoliko desetljeća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju:

Mikuš, Tomislav; Njari, Bela; Kozačinski, Lidija; Uhitil, Sunčica; Benussi Skukan, Andrea
Rizici infekcije s V. parahaemolyticus u hrani morskog podrijetla // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 5; 294-298 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Mikuš, T., Njari, B., Kozačinski, L., Uhitil, S. & Benussi Skukan, A. (2010) Rizici infekcije s V. parahaemolyticus u hrani morskog podrijetla. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (5), 294-298.
@article{article, author = {Miku\v{s}, Tomislav and Njari, Bela and Koza\v{c}inski, Lidija and Uhitil, Sun\v{c}ica and Benussi Skukan, Andrea}, year = {2010}, pages = {294-298}, keywords = {V. parahaemolyticus, rizik, hrana morskog podrijetla}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {12}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Rizici infekcije s V. parahaemolyticus u hrani morskog podrijetla}, keyword = {V. parahaemolyticus, rizik, hrana morskog podrijetla} }
@article{article, author = {Miku\v{s}, Tomislav and Njari, Bela and Koza\v{c}inski, Lidija and Uhitil, Sun\v{c}ica and Benussi Skukan, Andrea}, year = {2010}, pages = {294-298}, keywords = {V. parahaemolyticus, risk, seafood}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {12}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Infection risks by V. parahaemolyticus in seafood}, keyword = {V. parahaemolyticus, risk, seafood} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • Global Health
  • Ulrichsweb





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font