Pregled bibliografske jedinice broj: 534827
Rizici infekcije s V. parahaemolyticus u hrani morskog podrijetla
Rizici infekcije s V. parahaemolyticus u hrani morskog podrijetla // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 5; 294-298 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 534827 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rizici infekcije s V. parahaemolyticus u hrani morskog podrijetla
(Infection risks by V. parahaemolyticus in seafood)
Autori
Mikuš, Tomislav ; Njari, Bela ; Kozačinski, Lidija ; Uhitil, Sunčica ; Benussi Skukan, Andrea
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 12
(2010), 5;
294-298
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
V. parahaemolyticus ; rizik ; hrana morskog podrijetla
(V. parahaemolyticus ; risk ; seafood)
Sažetak
Danas se morski organizmi sve više uzgajaju u kavezima, a sve manje izlovljavaju iz prirode. Intenziviranjem proizvodnje, povećali su se rizici zaživotinog, ali i postmortalnog kontaminiranja riba patogenim mikroorganizmima. U ovom je radu stavljen naglasak na kontaminaciju morske hrane mikroogranizmima iz roda Vibrio spp. Poseban je naglasak stavljen na V. parahaemolyticus kao najčešćeg uzročnika gastroenteritisa uzrokovanog trovanjem morskom hranom u ljudi. Uspoređene su koncentracije vibrija u morskoj hrani diljem svijeta, a poglavito su uspoređene zemlje Azije, Oceanije, Sjeverne Amerike sa Hrvatskom, te je donesen zaključak da iako se V. parahaemolyticus može relativno često dokazati u namirnicama podrijetlom iz našeg Jadrana, kultura konzumiranja termički obrađenih morskih namirnica ipak sprečava klinička oboljenja ljudi, za razliku od Azije i Oceanije gdje je kultura konzumiranja sirovih morskih plodova usađena u tradiciju i SAD-a gdje je takav način konzumacije izrazito popularan (sushi) u posljednjih nekoliko desetljeća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Andrea Benussi-Skukan
(autor)
Sunčica Uhitil
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Bela Njari
(autor)
Tomislav Mikuš
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- Global Health
- Ulrichsweb