Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 534331

Fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina


Viljevac, Marina
Fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 534331 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina
(Fluorescent and UV/VIS properties of major wine polyphenols)

Autori
Viljevac, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
03.11

Godina
2011

Stranica
55

Mentor
Strelec, Ivica

Ključne riječi
polifenoli; fluorescencija; UV/VIS svojstva
(polyphenols; fluorescence; UV/VIS properties)

Sažetak
Fenolni i polifenolni spojevi su bitni sastojci vina o čijoj prisutnosti i koncentracijama u vinu ovise organoleptička svojstva te se često povezuju sa blagotovornim učincima na zdravlje. Ranija su istraživanja pokazala da su u vinu najzastupljeniji polifenoli: epikatehin, katehin, galna kiselina, kvercetin, rutin, pkumarinska i kava kiselina. Cilj je ovog rada bio odrediti fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina. Rezultati istraživanja potvrdili su da najveći intenzitet fluorescencije, koji je ovisan o pH vrijednosti, imaju epikatehin, katehin i galna kiselina. Snimanjem UV/VIS spektara ispitanih polifenola uočeno je kako postoji jedan vrh apsorbancije karakterističan za sve polifenole, a osim ovog vrha, još jedan ili dva vrha koji su specifični za pojedini polifenol, a intenzitet i položaj, kao i pomak položaja ovih vrhova ovise o primjenjenoj pH vrijednosti što je najvjerojatnije uzrokovano disocijacijom funkcionalnih skupina polifenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivica Strelec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Viljevac, Marina
Fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Viljevac, M. (2011) 'Fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Viljevac, Marina}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {polifenoli, fluorescencija, UV/VIS svojstva}, title = {Fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina}, keyword = {polifenoli, fluorescencija, UV/VIS svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Viljevac, Marina}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {polyphenols, fluorescence, UV/VIS properties}, title = {Fluorescent and UV/VIS properties of major wine polyphenols}, keyword = {polyphenols, fluorescence, UV/VIS properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font