Pregled bibliografske jedinice broj: 534331
Fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina
Fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 534331 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina
(Fluorescent and UV/VIS properties of major wine polyphenols)
Autori
Viljevac, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
03.11
Godina
2011
Stranica
55
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
polifenoli; fluorescencija; UV/VIS svojstva
(polyphenols; fluorescence; UV/VIS properties)
Sažetak
Fenolni i polifenolni spojevi su bitni sastojci vina o čijoj prisutnosti i koncentracijama u vinu ovise organoleptička svojstva te se često povezuju sa blagotovornim učincima na zdravlje. Ranija su istraživanja pokazala da su u vinu najzastupljeniji polifenoli: epikatehin, katehin, galna kiselina, kvercetin, rutin, pkumarinska i kava kiselina. Cilj je ovog rada bio odrediti fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina. Rezultati istraživanja potvrdili su da najveći intenzitet fluorescencije, koji je ovisan o pH vrijednosti, imaju epikatehin, katehin i galna kiselina. Snimanjem UV/VIS spektara ispitanih polifenola uočeno je kako postoji jedan vrh apsorbancije karakterističan za sve polifenole, a osim ovog vrha, još jedan ili dva vrha koji su specifični za pojedini polifenol, a intenzitet i položaj, kao i pomak položaja ovih vrhova ovise o primjenjenoj pH vrijednosti što je najvjerojatnije uzrokovano disocijacijom funkcionalnih skupina polifenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivica Strelec
(mentor)