Pregled bibliografske jedinice broj: 534329
Aminokiselinski sastav meda
Aminokiselinski sastav meda, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 534329 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aminokiselinski sastav meda
(Amino acids of honey)
Autori
Širić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
04.11
Godina
2011
Stranica
17
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
med; aminokiseline
(amino acids; honey)
Sažetak
Med je sladak, gust viskozni tekudi ili kristalizirani proizvod pčela. U kemijskom pogledu med je veoma složena smjesa u kojoj su najzastupljeniji sastojci ugljikohidrati i voda. Vrlo je mali udio aminokiselina u medu, otprilike 1%. Aminokiseline i proteini koji se nalaze u medu mogu biti biljnog ili životinjskog podrijetla. Prema istraživanjima prolin je najzastupljenija aminokiselina u medu, a uz prolin najviše su zastupljene fenilalanin, tirozin i lizin čije količine ovise o podrijetlu meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivica Strelec
(mentor)