Pregled bibliografske jedinice broj: 532894
Novim metodama procesiranja do prirodnije i sigurnije hrane
Novim metodama procesiranja do prirodnije i sigurnije hrane // Shop in professional, 2 (2011), 4; 28-29 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 532894 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Novim metodama procesiranja do prirodnije i sigurnije hrane
(New methods of processing to more naturally and safer food)
Autori
Ščetar, Mario
Izvornik
Shop in professional (1847-8336) 2
(2011), 4;
28-29
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
procesiranje hrane
(food processing)
Sažetak
Osnovni cilj svakog procesa je pripremiti ukusnu hranu. To može uključivati obradu sastojaka koji nisu sigurni za konzumaciju kao sirovina, pri tome aroma hrane postaje izraženija ili npr. specifičnom načinu pripreme hrane koji su u skladu s kulturnim i religijskim normama. Hrana koja je namijenjena za preradu obično sadrži određene nutritivne tvari koje odgovaraju određenim fiziološkim i metaboličkim funkcijama. Vitamini i minerali se tako mogu dodavati hrani tijekom procesiranja kako bi povećali njenu nutritivnu vrijednost. Osim produženja roka trajnosti i zdravstvene ispravnosti, sigurnost je također jedan od glavnih ciljeva kod hrane koja se procesira, posebno industrijske hrane s toga je nužno za pakirati namirnice koje se stavljaju na tržište. S toga je nužno ukloniti sve potencijalne rizike, kao što su nepoželjni mikroorganizmi i sl. Uz održavanje strogih sigurnosnih postupaka za smanjenje rizika potrebno je smanjiti na najmanju mjeru mogućnost uvođenja štetnih organizama i naknadne kontaminacije tijekom samog procesiranja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija