Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 532890

Smanjenje udjela soli u domaćoj slavonskoj kobasici: utjecaj na sastav, fizikalno-kemijska svojstva, boju, teksturu, senzorska svojstva i zdravstvenu ispravnost


Kovačević, Dragan; Suman, Kristina, Lenart, Lidija; Frece, Jadranka; Mastanjević, Krešimir; Šubarić, Drago
Smanjenje udjela soli u domaćoj slavonskoj kobasici: utjecaj na sastav, fizikalno-kemijska svojstva, boju, teksturu, senzorska svojstva i zdravstvenu ispravnost // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 4; 244-249 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 532890 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Smanjenje udjela soli u domaćoj slavonskoj kobasici: utjecaj na sastav, fizikalno-kemijska svojstva, boju, teksturu, senzorska svojstva i zdravstvenu ispravnost
(Salt reduction in Homemade Slavonian Sausage: effect on compositional, physico-chemical, colour and texture parameters, sensory characteristics and hygienic quality)

Autori
Kovačević, Dragan ; Suman, Kristina, Lenart, Lidija ; Frece, Jadranka ; Mastanjević, Krešimir ; Šubarić, Drago

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13 (2011), 4; 244-249

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
domaća slavonska kobasica ; redukcija udjela soli ; fizikalno-kemijska svojstva ; senzorska svojstva ; mikrobiološke analize
(Homemade Slavonian Sausage ; salt content reduction ; physicochemical properties ; sensory characteristics ; microbiological analysis)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati prihvatljivost domaćih slavonski kobasica sa smanjenim udjelom soli. Ispitan je učinak smanjenja udjela NaCl-a na senzorska, mikrobiološka i fizikalno-kemijska svojstva domaćih slavonskih kobasica. Senzorske analize i korelacijske matrice (multivarijatna metoda) su provedene kako bi se provjerilo percipiraju li senzorski analitičari utvrđene razlike između kontrolnog uzorka kobasice (2% NaCl) i kobasica sa smanjenim udjelima NaCl-a u fizikalno- kemijskim svojstvima, boji i teksturi. Prema rezultatima, može se pretpostaviti da smanjenje udjela NaCl-a utječe na povećanje broja enterobakterija i Staphylococcus aureus vrste, no ipak, svi su uzorci mikrobiološki ispravni prema važećim zakonskim propisima. Senzorska analiza je pokazala da panelisti ne osjete značajne razlike u pojedinim senzorskim svojstvima, no kada se uzmu u obzir faktori značajnosti pojedinih svojstava, uzorci se statistički značajno razlikuju prema ukupnoj ocjeni kvalitete. Najbolje ocjene će dobiti kobasice sa najvišim udjelom soli, najviše elastičnosti, najmanjeg udjela masti i kolagena. Najveća razlika između uzorka sa smanjenim udjelom soli za 40% i ostalih uzoraka, u svim pojedinačnim senzorskim svojstvima i ukupnoj ocjeni kvalitete, pokazuju da se smanjenje udjela soli ispod više od 30% ipak ne preporučuje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Engleska verzija rada:
https://hrcak.srce.hr/file/108063



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan; Suman, Kristina, Lenart, Lidija; Frece, Jadranka; Mastanjević, Krešimir; Šubarić, Drago
Smanjenje udjela soli u domaćoj slavonskoj kobasici: utjecaj na sastav, fizikalno-kemijska svojstva, boju, teksturu, senzorska svojstva i zdravstvenu ispravnost // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 4; 244-249 (recenziran, članak, znanstveni)
Kovačević, D., Suman, Kristina, Lenart, Lidija, Frece, J., Mastanjević, K. & Šubarić, D. (2011) Smanjenje udjela soli u domaćoj slavonskoj kobasici: utjecaj na sastav, fizikalno-kemijska svojstva, boju, teksturu, senzorska svojstva i zdravstvenu ispravnost. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (4), 244-249.
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Frece, Jadranka and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2011}, pages = {244-249}, keywords = {doma\'{c}a slavonska kobasica, redukcija udjela soli, fizikalno-kemijska svojstva, senzorska svojstva, mikrobiolo\v{s}ke analize}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Smanjenje udjela soli u doma\'{c}oj slavonskoj kobasici: utjecaj na sastav, fizikalno-kemijska svojstva, boju, teksturu, senzorska svojstva i zdravstvenu ispravnost}, keyword = {doma\'{c}a slavonska kobasica, redukcija udjela soli, fizikalno-kemijska svojstva, senzorska svojstva, mikrobiolo\v{s}ke analize} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Frece, Jadranka and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2011}, pages = {244-249}, keywords = {Homemade Slavonian Sausage, salt content reduction, physicochemical properties, sensory characteristics, microbiological analysis}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Salt reduction in Homemade Slavonian Sausage: effect on compositional, physico-chemical, colour and texture parameters, sensory characteristics and hygienic quality}, keyword = {Homemade Slavonian Sausage, salt content reduction, physicochemical properties, sensory characteristics, microbiological analysis} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font