Pregled bibliografske jedinice broj: 532224
Fizikalno kemijski sastav drijena i trnjine u proizvodnji nektara
Fizikalno kemijski sastav drijena i trnjine u proizvodnji nektara, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 532224 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno kemijski sastav drijena i trnjine u proizvodnji nektara
(Physical and chemical composition cornelian cherry and blackthorne in the production of nectar)
Autori
Lončarić, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2011
Stranica
47
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
Cornus mas; drijenak; Prunus spinosa; trnjina; polifenoli; antocijani; antioksidativni kapacitet
(Cornus mas; cornelian cherry; Prunus spinosa; blackthorne; polyphenols; antocyanin; antioxidant activity)
Sažetak
Na plodovima samoniklih voćnih vrsta drijena i trnjine provedene su fizikalno-kemijske analize na temelju kojih su pripremljeni i njihovi nektari, sa udjelom od 30% i 40% voća u ukupnoj suhoj tvari, u kojima je također određen fizikalno kemijski sastav. U ovom radu, u plodovima drijena, trnjine i njihovim nektarima određeni su i ukupni antocijani te ukupni fenolni spojevi spektrofotometrijski dok je antioksidativni kapacitet određen primjenom FRAP metode. Dobiveni rezultati pokazuju da su ove sorte drijena i trnjine bogat izvor fenolnih spojeva naročito antocijana. Najveća količina antocijana i ukupnih fenola određena je u kaši drijena a u skladu s tim je i najveća vrijednost antioksidativnog kapaciteta također određena u kaši drijena. U padajućem nizu slijede kaša trnjine te zatim nektari drijena i trnjine sa 40% odnosno 30% udjela voća u ukupnoj suhoj tvari. Preradom plodova drijena i trnjine u nektare ukupna količina ukupnih antocijana značajno se smanjila dok se količina ukupnih fenolnih spojeva nije značajno promijenila. Svi uzorci pokazuju značajnu antioksidativnu aktivnost. Općenito, ovo istraživanje je pokazalo da je drijen bolji izvor biološki aktivnih spojeva od trnjine a samim time su i nektari drijena nutritivno vrijedniji od nektara na bazi trnjine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija