Pregled bibliografske jedinice broj: 532208
Kemijske karakteristike populacija maslačka s križevačkog i riječkog područja
Kemijske karakteristike populacija maslačka s križevačkog i riječkog područja // Book of Abstracts 22. International Scientific-Expert Conference of Agriculture and Food Industry / Blesić, Milenko ; Dučić Belma (ur.).
Sarajevo: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu ; Ege University, 2011. str. 58-58 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 532208 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijske karakteristike populacija maslačka s križevačkog i riječkog područja
(CHEMICAL PROPERTIES OF DANDELION POPULATIONS FROM KRIŽEVCI AND RIJEKA AREA Chemical properties of dandelion populations from Križevci and Rijeka area)
Autori
Erhatić, Renata ; Vukobratović, Marija ; Dudaš, Slavica ; Vukobratović, Želimir ; Kristl, Janja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Book of Abstracts 22. International Scientific-Expert Conference of Agriculture and Food Industry
/ Blesić, Milenko ; Dučić Belma - Sarajevo : Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu ; Ege University, 2011, 58-58
Skup
22. International Scientific - Expert Conference of Agriculture and Food Industry
Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 28.09.2011. - 01.10.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
maslačak (Taraxacum officinale L.) ; kemijski sastav ; tlo ; korelacije
(dandelion (Taraxacum officinale L.) ; chemical composition ; soil ; correlations)
Sažetak
Maslačak (Taraxacum officinale L.) je livadna biljka koja raste i cvate od ranog proljeća do kasne jeseni. Cijela biljka je jestiva i ljekovita (bogata vitaminom C i mineralima: kalijem, željezom, natrijem i fosforom, kao i eteričnim uljima i masnim kiselinama) pa se zbog toga često sakuplja s prirodnih staništa. Mladi listovi se beru prije nego maslačak počne cvjetati, a koriste se za pripremu salate. Cvjetovi se koriste za pripremu meda ili slatkog, dok se korijenje vadi u jesen, a koristi se, zbog visokog sadržaja inulina, kao zamjena za kavu, a dobro djeluje i na peristaltiku crijeva. Kako nutritivna vrijednost biljke ovisi o agroklimatskim uvjetima u kojima raste, ali i o količini pristupačnih hraniva u tlu, željeli smo utvrditi hoće li ovi čimbenici utjecati i na kemijski sastav lista samoniklog maslačka. U tu svrhu uzeti su uzorci na četiri križevačke i dvije riječke lokacije i utvrđena agrokemijska svojstva tla i koncentracije hraniva u biljkama. Na temelju deskriptivnih statističkih pokazatelja vidljivo je da su kemijska svojstva tla vrlo varijabilna. Pri tome je najvarijabilnije svojstvo fiziološki pristupačan fosfor (CV=159, 92 %), a najmanje reakcija tla (CV=5, 91 %). Koncentracije osnovnih biogenih elemenata (N, P i K) u listu, kao i vitamina C, imaju nizak koeficijent varijabilnosti. Korelacije između ispitivanih kemijskih svojstava maslačka i svojstava tla pokazuju da je koncentracija dušika i fosfora u značajnoj negativnoj korelacijskoj vezi s dušikom u tlu, a u pozitivnoj s fosforom, dok je koncentracija vitamina C u značajnoj negativnoj korelacijskoj vezi s koncentracijom fosfora.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci
Profili:
Želimir Vukobratović (autor)
Renata Erhatić (autor)
Marija Vukobratović (autor)
Slavica Dudaš (autor)