Pregled bibliografske jedinice broj: 530635
Promjena kvalitete i trajnosti ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda u ovisnosti o temperaturi skladištenja i načinu pakiranja
Promjena kvalitete i trajnosti ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda u ovisnosti o temperaturi skladištenja i načinu pakiranja // Proceedings of the fifth Convention on the freshwater aquaculture / Croatian Chamber of Commerce (ur.).
Zagreb: Croatian Chamber of Commerce, 2011. str. 10-11 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 530635 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena kvalitete i trajnosti ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda u ovisnosti o temperaturi skladištenja i načinu pakiranja
(The changes in the quality and the shelf-life of the fresh fish and fish products)
Autori
Gavrilović, Ana ; Jug-Dujaković, Jurica ; Skaramuca, Boško
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Proceedings of the fifth Convention on the freshwater aquaculture
/ Croatian Chamber of Commerce - Zagreb : Croatian Chamber of Commerce, 2011, 10-11
Skup
The fifth Convention on the freshwater aquaculture
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 07.04.2010. - 09.04.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kvaliteta i trajnost ribe i ribljih proizvoda; temperatura skladištenja; tehnologija pakiranja
(fish and fish products quality and shelf-life; storage temperature; packaging technology)
Sažetak
Zahvaljujući velikim marketinškim naporima, u posljednjih je dvadesetak godina u svijetu zabilježeno značajno povećanje potrošnje ribe i ribljih proizvoda. Pri tome je najveći trend porasta potrošnje utvrđen za skupinu ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda. Na ovu skupinu otpada 45% ukupne svjetske proizvodnje ribe za ljudsku upotrebu. U zemljama sa velikom potrošnjom proizvoda akvakulture i ribarstva po glavi stanovnika, kao što su primjerice Španjolska (44, 7 kg/per capita) i Portugal (56, 9 kg/per capita), skupina ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda značajno je diverzificirana na tržištu. Za razliku od navedenih zemalja, u Hrvatskoj, u kojoj je godišnja konzumacija po glavi stanovnika niža od 10 kg, glavninu proizvoda iz ove skupine predstavlja ohlađena čitava riba. Konfekcionirane proizvode, kao što je to primjerice odrezak lososa, vrlo rijetko susrećemo u maloprodaji. Kako bismo, zahvaljujći razvoju komunikacija i globalizaciji tržišta, postali konkurenti na inozemnom tržištu potrebno je što prije prihvatiti trend diverzifikacije ove skupine proizvoda. Na njihovu kvalitetu i trajnost značajan utjecaj imaju temperatura skladištenja i način pakiranja. U svijetu se u posljednje vrijeme često primjenjuju tehnike pakiranja kao što su: pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP) i vakum pakiranje. S obzirom da svaka od ovih tehnologija pakiranja zahtijeva dodatna ulaganja za proizvođača/prerađivača, u ovom su radu one detaljno obrađene. Također je istaknuta nužnost poštivanja temperaturnog režima u kompletnom distributivnom lancu i navedeni su primjeri postizanja različite trajnosti proizvoda unutar hladnog režima skladištenja.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
275-0010501-0856 - Reproduktivne genetičke i uzgojne značajke organizama zanimljivih za marikulturu
Ustanove:
Sveučilište u Dubrovniku