Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 530635

Promjena kvalitete i trajnosti ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda u ovisnosti o temperaturi skladištenja i načinu pakiranja


Gavrilović, Ana; Jug-Dujaković, Jurica; Skaramuca, Boško
Promjena kvalitete i trajnosti ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda u ovisnosti o temperaturi skladištenja i načinu pakiranja // Proceedings of the fifth Convention on the freshwater aquaculture / Croatian Chamber of Commerce (ur.).
Zagreb: Croatian Chamber of Commerce, 2011. str. 10-11 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 530635 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena kvalitete i trajnosti ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda u ovisnosti o temperaturi skladištenja i načinu pakiranja
(The changes in the quality and the shelf-life of the fresh fish and fish products)

Autori
Gavrilović, Ana ; Jug-Dujaković, Jurica ; Skaramuca, Boško

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Proceedings of the fifth Convention on the freshwater aquaculture / Croatian Chamber of Commerce - Zagreb : Croatian Chamber of Commerce, 2011, 10-11

Skup
The fifth Convention on the freshwater aquaculture

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 07.04.2010. - 09.04.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kvaliteta i trajnost ribe i ribljih proizvoda; temperatura skladištenja; tehnologija pakiranja
(fish and fish products quality and shelf-life; storage temperature; packaging technology)

Sažetak
Zahvaljujući velikim marketinškim naporima, u posljednjih je dvadesetak godina u svijetu zabilježeno značajno povećanje potrošnje ribe i ribljih proizvoda. Pri tome je najveći trend porasta potrošnje utvrđen za skupinu ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda. Na ovu skupinu otpada 45% ukupne svjetske proizvodnje ribe za ljudsku upotrebu. U zemljama sa velikom potrošnjom proizvoda akvakulture i ribarstva po glavi stanovnika, kao što su primjerice Španjolska (44, 7 kg/per capita) i Portugal (56, 9 kg/per capita), skupina ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda značajno je diverzificirana na tržištu. Za razliku od navedenih zemalja, u Hrvatskoj, u kojoj je godišnja konzumacija po glavi stanovnika niža od 10 kg, glavninu proizvoda iz ove skupine predstavlja ohlađena čitava riba. Konfekcionirane proizvode, kao što je to primjerice odrezak lososa, vrlo rijetko susrećemo u maloprodaji. Kako bismo, zahvaljujći razvoju komunikacija i globalizaciji tržišta, postali konkurenti na inozemnom tržištu potrebno je što prije prihvatiti trend diverzifikacije ove skupine proizvoda. Na njihovu kvalitetu i trajnost značajan utjecaj imaju temperatura skladištenja i način pakiranja. U svijetu se u posljednje vrijeme često primjenjuju tehnike pakiranja kao što su: pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP) i vakum pakiranje. S obzirom da svaka od ovih tehnologija pakiranja zahtijeva dodatna ulaganja za proizvođača/prerađivača, u ovom su radu one detaljno obrađene. Također je istaknuta nužnost poštivanja temperaturnog režima u kompletnom distributivnom lancu i navedeni su primjeri postizanja različite trajnosti proizvoda unutar hladnog režima skladištenja.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
275-0010501-0856 - Reproduktivne genetičke i uzgojne značajke organizama zanimljivih za marikulturu

Ustanove:
Sveučilište u Dubrovniku


Citiraj ovu publikaciju:

Gavrilović, Ana; Jug-Dujaković, Jurica; Skaramuca, Boško
Promjena kvalitete i trajnosti ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda u ovisnosti o temperaturi skladištenja i načinu pakiranja // Proceedings of the fifth Convention on the freshwater aquaculture / Croatian Chamber of Commerce (ur.).
Zagreb: Croatian Chamber of Commerce, 2011. str. 10-11 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Gavrilović, A., Jug-Dujaković, J. & Skaramuca, B. (2011) Promjena kvalitete i trajnosti ohlađene svježe ribe i ribljih proizvoda u ovisnosti o temperaturi skladištenja i načinu pakiranja. U: Croatian Chamber of Commerce (ur.)Proceedings of the fifth Convention on the freshwater aquaculture.
@article{article, author = {Gavrilovi\'{c}, Ana and Jug-Dujakovi\'{c}, Jurica and Skaramuca, Bo\v{s}ko}, year = {2011}, pages = {10-11}, keywords = {kvaliteta i trajnost ribe i ribljih proizvoda, temperatura skladi\v{s}tenja, tehnologija pakiranja}, title = {Promjena kvalitete i trajnosti ohla\djene svje\v{z}e ribe i ribljih proizvoda u ovisnosti o temperaturi skladi\v{s}tenja i na\v{c}inu pakiranja}, keyword = {kvaliteta i trajnost ribe i ribljih proizvoda, temperatura skladi\v{s}tenja, tehnologija pakiranja}, publisher = {Croatian Chamber of Commerce}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gavrilovi\'{c}, Ana and Jug-Dujakovi\'{c}, Jurica and Skaramuca, Bo\v{s}ko}, year = {2011}, pages = {10-11}, keywords = {fish and fish products quality and shelf-life, storage temperature, packaging technology}, title = {The changes in the quality and the shelf-life of the fresh fish and fish products}, keyword = {fish and fish products quality and shelf-life, storage temperature, packaging technology}, publisher = {Croatian Chamber of Commerce}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font