Pregled bibliografske jedinice broj: 530281
Utjecaj ambalažnih materijala na prehrambene proizvode
Utjecaj ambalažnih materijala na prehrambene proizvode // Godišnja skupština Društva kemičara i tehnologa Koprivnice
Koprivnica, Hrvatska, 2011. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 530281 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ambalažnih materijala na prehrambene proizvode
(Influence of packaging materials on food products)
Autori
Ščetar, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
Godišnja skupština Društva kemičara i tehnologa Koprivnice
Mjesto i datum
Koprivnica, Hrvatska, 30.10.2011
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
pakiranje hrane
(food packaging)
Sažetak
Moderni materijali tj. polimerna ambalaža predstavlja poseban izazov za kontrolu kvalitete ambalaže jer u svom sastavu sadrže aditive koji su potencijalni kontaminanti. Nažalost, događa se da toksične tvari dospiju u hranu, što senzacionalistički odjekne u medijima, stvara negativnu percepciju kod potrošača i ruši ugled proizvođača. Prema izlaganju kolege Ščetara, često su te izjave znanstveno neutemeljene, a ponekad i netočne. Jedna od tvari koja je posebno skrenula pažnju javnosti je spoj Bisfenol A koji se dodaje u polikarbonatnu plastičnu ambalažu radi poboljšana čvrstoće materijala, te je prisutan u različitim vrstama proizvoda. EFSA je na temelju dosadašnjih znanstvenih istraživanja utvrdila da dnevni unos do 0, 05mg/kg tjelesne mase Bisfenol A nije štetan za zdravlje čovjeka. U predavanju su također spomenuti ftalati, ITX, metil-benzofenon i semikarbazidi, koji, ako migriraju u hranu, mogu također biti štetni, te se stoga o tome mora voditi računa kod izbora pojedinih ambalažnih materijala. Zakonodavstvo EU i Hrvatske je vrlo detaljno reguliralo područje materijala koji dolaze u kontakt s hranom te time stvorilo okvire za njihovu sigurnu uporabu. Suradnjom unutar industrije tj. proizvođača ambalažnih materijala i proizvođača hrane, te međusobna razmjena iskustava može doprinijeti sigurnosti i proizvođača, ali u konačnici i samih potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-1252971-2805 - Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane (Galić, Kata, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mario Ščetar
(autor)