Pregled bibliografske jedinice broj: 529997
Fenotipske odlike purana dalmatinskog zaleđa
Fenotipske odlike purana dalmatinskog zaleđa // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 65 (2011), 2; 139-145 (podatak o recenziji nije dostupan, izlaganje sa znanstvenog skupa, znanstveni)
CROSBI ID: 529997 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenotipske odlike purana dalmatinskog zaleđa
(Phenotypic characteristics of turkeys from the Dalmatian hinterland)
Autori
Ekert Kabalin, Anamaria ; Menčik, Sven ; Ostović, Mario ; Balenović, Mirta ; Štoković, Igor ; Sušić, Velimir ; Balenović, Tomislav ; Pavičić, Željko
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 65
(2011), 2;
139-145
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izlaganje sa znanstvenog skupa, znanstveni
Ključne riječi
dalmatinska tuka; morfološke izmjere; klaoničke karakteristike
(Dalmatian Turkey; morphological measures; slaughter characteristics)
Sažetak
Tijekom posljednje dvije godine u okviru projekta „Dalmatinska tuka - fenotipske odlike i ekološke odrednice areala nastojali smo ustanoviti rasprostranjenost i fenotipske značajke arhaične forme purana tradicionalno uzgajanog na području dalmatinskog zaleđa. Unatoč uključenosti u poljoprivrednu, kulturnu i gastronomsku tradiciju te razvoj kraja navedena forma dosad još nije detaljno opisana sa znanstvenog i stručnog stajališta. Opisano istraživanje provedeno je u pet domaćinstava na kojima su tijekom ranog proljeća utvrđene morfološke značajke rasplodnih jedinka (15 pura i 5 purana) prema metodi koju je opisao Kodinetz 1940. godine. Utvrđeno je da su rasplodne jedinke vrlo sličnih morfoloških izmjera tijela (po spolu), prosječne mase 4, 14±0, 76 kg u pura te 6, 77±1, 62 kg u purana. Nadalje, krajem godine određene su klaoničke značajke jedinka za konzum u dobi od oko 7-8 mjeseci (po 10 jedinki svakog spola) kada su pure dosezale masu od 3, 18-4, 84 kg, a purani 4, 98-6, 78 kg. Randman se kretao u dosta širokom rasponu od 64, 8% do 73, 9% u ženskih te od 62, 0% do 75, 2% u muških jedinka. Obrada i rasijecanje trupova provedeni su prema metodi koju su opisali Hahn i Spindler 2002. godine. Unatoč manjoj iskoristivosti i manjem udjelu najznačajnijih mesnih dijelova trupa u odnosu na komercijalne hibride (prsa, bataka i zabataka) zbog specifične arome mesa i njegove čvrstoće uzgajivači prodaju utovljene jedinke čak uz dvostruko veću cijenu od one koje na tržištu postižu hibridi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1849 - Udio tkiva, kemijski i masnokiselinski sastav mesa simentalske pasmine goveda (Štoković, Igor, MZOS ) ( CroRIS)
053-0532265-2238 - Patobiologija prenatalnih, perinatalnih i postnatalnih gubitaka u uzgoju svinja (Ekert Kabalin, Anamaria, MZOS ) ( CroRIS)
053-0532265-2242 - Utjecaj biotehnoloških postupaka na zdravlje, reprodukciju i dobrobit svinja (Pavičić, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
053-1780469-2118 - Sezonalnost pripusta i janjenja ovaca u Hrvatskoj (Sušić, Velimir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Sven Menčik
(autor)
Igor Štoković
(autor)
Velimir Sušić
(autor)
Anamaria Ekert Kabalin
(autor)
Tomislav Balenović
(autor)
Mirta Balenović
(autor)
Mario Ostović
(autor)
Željko Pavičić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- World Translations Index
- Animal Breeding Abstracts
- Dairy Science Abstracts
- Index of Current Research on Pigs
- Pig News and Informations
- Chemical Abstracts