Pregled bibliografske jedinice broj: 529752
Kakvoća obarenih kobasica na tržištu Krapinsko-zagorske županije
Kakvoća obarenih kobasica na tržištu Krapinsko-zagorske županije, 2011., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 529752 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća obarenih kobasica na tržištu Krapinsko-zagorske županije
(Quality of cooked sausages on the Krapina zagorje county market)
Autori
Franjčec, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2011
Stranica
27
Mentor
Cvrtila Fleck, Željka
Ključne riječi
hrenovke; kemijske analize; kakvoća
(frankfurters; chemical analysis; quality)
Sažetak
U okviru ovog istraživanja ocijenjena je kakvoća hrenovki kao predstavnika obarenih kobasica na tržištu krapinsko zagorske županije. Dobiveni rezultate interpretirani su u smislu odredbi ranijih (NN RH 53/91) i važećih propisa kakvoće kobasica (NN RH 1/2007). U našem istraživanju utvrđena je prosječna količina vode od 58, 36%, masti 27, 75%, ukupna količina bjelančevina 11, 75%, hidroksiprolina 0, 24% te količina pepela od 1, 11%. U cilju ocjene kakvoće proizvoda nužna je provedba kemijskih analiza. Analizom obarenih kobasica utvrđeno je da su u pogledu kemijskog sastava svi ispitani proizvodi hrenovki udovoljavali zahtjevima Pravilnika o proizvodima od mesa (NN RH 1/2007). S obzirom na dobivene rezultate parametara kakvoće te utvrđeni odnos udjela bjelančevina, masti i vode, ovo ispitivanje potvrđuje da su obarene kobasice koje možemo naći na tržištu RH zadovoljavajuće kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Željka Cvrtila
(mentor)