Pregled bibliografske jedinice broj: 525855
Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone
Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone // Meso: prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 4; 250-255 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 525855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone
(Quality of horse meat fermented sausages during three production seasons)
Autori
Alagić, Damir ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela ; Filipović, Ivana ; Ekert Kabalin, Anamaria ; Ćorić- Alagić, Glorija ; Stojnović, Miomir ; Cvrtila-Fleck, Željka ; Kozačinski, Lidija
Izvornik
Meso: prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13
(2011), 4;
250-255
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
fermentirane kobasice ; konjsko meso ; fizikalno-kemijske promjene ; kakvoća
(fermented sausages ; horse meat ; physico-chemical changes ; quality)
Sažetak
Proizvodnja fermentiranih kobasica od konjskog mesa u našoj zemlji ima dugu tradiciju koja obogaćuje našu gastronomsku ponudu. No, premalo je dostupnih podataka o takvoj tradicionalnoj proizvodnji i kakvoći proizvoda da bi se moglo govoriti o standardizaciji i zaštiti izvornosti. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti fizikalno- kemijska i senzorska svojstva kobasica od konjskog mesa, a u ovisnosti o sezoni proizvodnje te fazi zrenja. Prosječne vrijednosti pH u gotovom proizvodu iznosile su 5, 83, udio vode 19, 90 %, aktivitet vode 0, 896, količina NaCl-a 3, 44 % te amonijaka 0, 42 mg%. Senzornom ocjenom utvrđena su neznatna odstupanja u senzornim svojstvima kobasica u odnosu na sezonu proizvodnje. Tijekom zrenja utvrđene su prema sezoni proizvodnje statistički značajne razlike (p<0, 05) fizikalno- kemijskih pokazatelja koje ipak nisu značajno utjecale na ujednačenost kakvoće gotovih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Anamaria Ekert Kabalin
(autor)
Damir Alagić
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Bela Njari
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Miomir Stojnović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- GLOBAL HEALTH