Pregled bibliografske jedinice broj: 525046
Kontinuirana proizvodnja špinata
Kontinuirana proizvodnja špinata, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 525046 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontinuirana proizvodnja špinata
(Continuous spinach production)
Autori
Rajić, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.09
Godina
2011
Stranica
25
Mentor
Fabek, Sanja
Ključne riječi
Spinacea oleracea L.; Tetragonia expansa; berba; nitrati; oksalati
(Spinacea oleracea L.; Tetragonia expansa; harvest; nitrate; oxalate)
Sažetak
Špinat je mezofilna vrsta koja se u našim uvjetima može uzgajati u proljetnom, jesenskom i zimskom razdoblju, dok je novozelandski špinat manje poznata termofilna vrsta, te se uzgaja u ljetnom razdoblju. Ove vrste lisnatog povrća razlikuju se po morfološkim i biološkim svojstvima. Špinat i novozelandski špinat ističu se svojim mineralnim i vitaminskim sastavom, ali i niskom energetskom vrijednosti. Obje vrste imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja. Na njihovu hranidbenu vrijednost i kvalitetu utječe gnojidba, tip i sastav tla, klimatski uvjeti, starost biljke i rok uzgoja. U špinatu i novozelandskom špinatu prisutni su nitrati i oksalna kiselina koji u većoj količini mogu biti štetni. Budući da je špinat biljka kratke vegetacije, odnosno, do tehnološke zrelosti dospijeva za 60 do 75 dana, povoljnije uvjete za vegetativni rast ima u proljetnom i jesenskom razdoblju. Tijekom ljeta nije moguće ostvariti kvalitetnu proizvodnju špinata budući da u uvjetima visokih temperatura i pod utjecajem dugog dana dolazi do prorastanja i nepoželjne cvatnje. Tada prednost ima uzgoj novozelandskog špinata. Vrijeme sjetve najviše ovisi o klimatskom području uzgoja. Prilikom gnojidbe ovih vrsta treba pripaziti na gnojidbu dušikom, zbog prevelikog nakupljanja nitrata u lišću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)