Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 524626

Funkcionalni i tehnološki aspekti pri odabiru probiotičkih starter kultura


Mrvić, Dana
Funkcionalni i tehnološki aspekti pri odabiru probiotičkih starter kultura, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 524626 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalni i tehnološki aspekti pri odabiru probiotičkih starter kultura
(Functional and technological aspects in the autochthonous lactic acid bacteria selection)

Autori
Mrvić, Dana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2011

Stranica
63

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
antimikrobno djelovanje; identifikacija bakterija; liofilizacija; probiotičke starter kulture; tolerancija na nisin
(antimicrobial activity; bacterial identification; freeze-drying; probiotic starter cultures; tolerance to nisin)

Sažetak
U ovom radu provedena je izolacija autohtono prisutnih bakterija mliječne kiseline (BMK), iz tradicionalno proizvedenog kiselog kupusa, a osobit je naglasak stavljen na tehnološke karateristike odabranih sojeva s ciljem definiranja probiotičkih starter kultura. Primjenom klasičnih mikrobioloških metoda i SDS-PAGE elektroforeze ukupnih staničnih proteina, te API 50 CHL testa odabrani autohtoni bakterijski izolati identificirani su kao BMK. Provedena su istraživanja njihovih funkcionalnih svojstava, prije svega preživljavanje u gastrointestinalnom traktu (GIT) koje je najvažniji kriterij pri izboru probiotika. Autohtoni izolati SF1, SF2, SF4, SF9 i SF13 su pokazali visoki stupanj preživljavanja u GI in vitro uvjetima. RAPD analizom DNA profila, dobivenih sa specifičnom oligonukleotidnom početnicom, potvrđeno je da se radi o različitim sojevima BMK. Odabrani izolati su osjetljivi na ispitane antibiotike, osim na vankomicin. Isti sojevi su ispunili važne selekcijske kriterije za probiotike: antimikrobno djelovanje, sposobnost autoagregacije i koagregacije s potencijalnim kontaminantima hrane. Sve odabrane autohtone BMK nakon prekonoćnog uzgoja u MRS hranjivoj podlozi uspješno spuštaju pH vrijednosti ispod 4, 44. Većina izolata nije osjetljiva na inhibicijsko djelovanje nisina u koncentraciji 75 g/l, dok visoke koncentracije NaCl (6.0%) najuspješnije toleriraju SF2, SF9 i SF13. Liofilizacijom su pripremljeni suhi aktivni preparati odabranih bakterijskih sojeva. Nakon liofilizacije broj živih stanica primjenjenih kultura se održao visok (cca 1010 CFU/g), što je važno svojstvo s tehnološkog aspekta priprave, čuvanja i primjene sojeva u industrijskom mjerilu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mrvić, Dana
Funkcionalni i tehnološki aspekti pri odabiru probiotičkih starter kultura, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mrvić, D. (2011) 'Funkcionalni i tehnološki aspekti pri odabiru probiotičkih starter kultura', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mrvi\'{c}, Dana}, year = {2011}, pages = {63}, keywords = {antimikrobno djelovanje, identifikacija bakterija, liofilizacija, probioti\v{c}ke starter kulture, tolerancija na nisin}, title = {Funkcionalni i tehnolo\v{s}ki aspekti pri odabiru probioti\v{c}kih starter kultura}, keyword = {antimikrobno djelovanje, identifikacija bakterija, liofilizacija, probioti\v{c}ke starter kulture, tolerancija na nisin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mrvi\'{c}, Dana}, year = {2011}, pages = {63}, keywords = {antimicrobial activity, bacterial identification, freeze-drying, probiotic starter cultures, tolerance to nisin}, title = {Functional and technological aspects in the autochthonous lactic acid bacteria selection}, keyword = {antimicrobial activity, bacterial identification, freeze-drying, probiotic starter cultures, tolerance to nisin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font