Pregled bibliografske jedinice broj: 524618
Probiotička aktivnost bakterija mliječne kiseline izoliranih tijekom spontane fermentacije kupusa
Probiotička aktivnost bakterija mliječne kiseline izoliranih tijekom spontane fermentacije kupusa, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 524618 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Probiotička aktivnost bakterija mliječne kiseline izoliranih tijekom spontane fermentacije kupusa
(Probiotic activity of lactic acid bacteria isolated during spontaneous fermentation of cabbage)
Autori
Bujan, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.11
Godina
2010
Stranica
58
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; kupus; starter kluture; probiotici; antimikrobno djelovanje; liofilizacija
(lactic acid bacteria; cabbage; starter culture; probiotics; antimicrobial activity;)
Sažetak
Tijekom spontane fermentacije kupusa izolirano je 16 Gram-pozitivnih, katalaza-negativnih i nesporogenih bakterijskih sojeva. Izolirani sojevi bakterija mliječne kiseline bojanjem po Gramu definirani su kao 15 Gram-pozitivnih štapića i jedan Gram-pozitivni kok. SDS-PAGE elektroforeza ukupnih staničnih proteina te RAPD metoda s početnicom za bakterije mliječne kiseline su pokazale da se radi o 7 različitih sojeva bakterija mliječne kiseline. Fenotipskom identifikacijom API testom, tri su soja identificirana kao Lactobacillus plantarum, jedan kao Leuconosotoc mesenteroides te jedan kao Lactobacillus brevis. Ispitivanjem rasta odabranih bakterijskih sojeva pri različitim koncentracijama natrijevog klorida ustanovljeno je da svi rastu u prisutnosti 4-6% natrijevog klorida što je važno tehnološko svojstvo potencijalnih starter kultura za proizvodnju kiselog kupusa. Istraživanja u okviru probiotičkog koncepta su pokazala da odabrani bakterijski izolati u visokom postotku preživljavaju simulirane uvjete gastrointestinalnog trakta. Ove potencijalno probiotičke kulture pokazale su snažno antimikrobno i bakteriocinsko djelovanje te mogućnost autoagregacije i koagregacije sa srodnim bakterijskim vrstama ili potencijalno patogenim test-mikroorganizmima. Bakterijski sojevi su osjetljivi na većinu ispitanih antibiotika, dok su svi rezistentni na streptomicin i vankomicin. Također su preživjeli proces liofilizacije u visokom broju (postotak preživljavanja iznad 90%), što je značajno s tehnološkog aspekta proizvodnje probiotičkih i starter kultura za industrijsku primjenu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)