Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 524618

Probiotička aktivnost bakterija mliječne kiseline izoliranih tijekom spontane fermentacije kupusa


Bujan, Marina
Probiotička aktivnost bakterija mliječne kiseline izoliranih tijekom spontane fermentacije kupusa, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 524618 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probiotička aktivnost bakterija mliječne kiseline izoliranih tijekom spontane fermentacije kupusa
(Probiotic activity of lactic acid bacteria isolated during spontaneous fermentation of cabbage)

Autori
Bujan, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.11

Godina
2010

Stranica
58

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; kupus; starter kluture; probiotici; antimikrobno djelovanje; liofilizacija
(lactic acid bacteria; cabbage; starter culture; probiotics; antimicrobial activity;)

Sažetak
Tijekom spontane fermentacije kupusa izolirano je 16 Gram-pozitivnih, katalaza-negativnih i nesporogenih bakterijskih sojeva. Izolirani sojevi bakterija mliječne kiseline bojanjem po Gramu definirani su kao 15 Gram-pozitivnih štapića i jedan Gram-pozitivni kok. SDS-PAGE elektroforeza ukupnih staničnih proteina te RAPD metoda s početnicom za bakterije mliječne kiseline su pokazale da se radi o 7 različitih sojeva bakterija mliječne kiseline. Fenotipskom identifikacijom API testom, tri su soja identificirana kao Lactobacillus plantarum, jedan kao Leuconosotoc mesenteroides te jedan kao Lactobacillus brevis. Ispitivanjem rasta odabranih bakterijskih sojeva pri različitim koncentracijama natrijevog klorida ustanovljeno je da svi rastu u prisutnosti 4-6% natrijevog klorida što je važno tehnološko svojstvo potencijalnih starter kultura za proizvodnju kiselog kupusa. Istraživanja u okviru probiotičkog koncepta su pokazala da odabrani bakterijski izolati u visokom postotku preživljavaju simulirane uvjete gastrointestinalnog trakta. Ove potencijalno probiotičke kulture pokazale su snažno antimikrobno i bakteriocinsko djelovanje te mogućnost autoagregacije i koagregacije sa srodnim bakterijskim vrstama ili potencijalno patogenim test-mikroorganizmima. Bakterijski sojevi su osjetljivi na većinu ispitanih antibiotika, dok su svi rezistentni na streptomicin i vankomicin. Također su preživjeli proces liofilizacije u visokom broju (postotak preživljavanja iznad 90%), što je značajno s tehnološkog aspekta proizvodnje probiotičkih i starter kultura za industrijsku primjenu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bujan, Marina
Probiotička aktivnost bakterija mliječne kiseline izoliranih tijekom spontane fermentacije kupusa, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bujan, M. (2010) 'Probiotička aktivnost bakterija mliječne kiseline izoliranih tijekom spontane fermentacije kupusa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bujan, Marina}, year = {2010}, pages = {58}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, kupus, starter kluture, probiotici, antimikrobno djelovanje, liofilizacija}, title = {Probioti\v{c}ka aktivnost bakterija mlije\v{c}ne kiseline izoliranih tijekom spontane fermentacije kupusa}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, kupus, starter kluture, probiotici, antimikrobno djelovanje, liofilizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bujan, Marina}, year = {2010}, pages = {58}, keywords = {lactic acid bacteria, cabbage, starter culture, probiotics, antimicrobial activity, }, title = {Probiotic activity of lactic acid bacteria isolated during spontaneous fermentation of cabbage}, keyword = {lactic acid bacteria, cabbage, starter culture, probiotics, antimicrobial activity, }, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font