Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 524607

Karakterizacija probiotičkih starter kultura iz autohtone populacije bakterija mliječne kiseline


Ribarić, Lana
Karakterizacija probiotičkih starter kultura iz autohtone populacije bakterija mliječne kiseline, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 524607 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija probiotičkih starter kultura iz autohtone populacije bakterija mliječne kiseline
(Characterization of the autochthonous lactic acid bacteria representatives as probiotic starter cultures)

Autori
Ribarić, Lana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.03

Godina
2011

Stranica
65

Mentor
Beganović, Jasna

Ključne riječi
adhezija; antimikrobno djelovanje; autohtone bakterije mliječne kiseline; koagregacija; probiotičke starter kulture
(adhesion; antimicrobial activity; autochthonous lactic acid bacteria; coaggregation; probiotic starter cultures)

Sažetak
U ovom radu provedena je karakterizacija autohtone populacije bakterija mliječne kiseline (BMK), prirodno prisutne u tradicionalnim hrvatskim prozvodima, svježem siru i kiselom kupusu, s ciljem definiranja probiotičkih starter kultura. Mikrobiološka analiza pokazala je da BMK predstavljaju dominantnu autohtonu populaciji u ovim proizvodima, a što je potvrđeno s PCR-DGGE metodom. Nakon što su pomoću klasičnih mikrobioloških metoda odabrani autohtoni bakterijski izolati okarakterizirani kao gram-pozitivni, katalaza-negativni, nesporogeni, koki ili štapići, koji sintetiziraju visoke koncentracije mliječne kiseline, provedena je njihova daljna fenotipska karakterizacija pomoću SDS-PAGE elektroforeze ukupnih staničnih proteina i API 50 CHL testa. Kako je preživljavanje probiotičkih sojeva u gastrointestinalnom traktu (GIT) jedan od najvažnijih kriterija pri izboru probiotika, ispitano je preživljavanje svih odabranih autohtonih izolata u simuliranim uvjetima GIT. Iz autohtonog svježeg sira odabrana su 2 različita bakterijska soja, a iz spontano fermentiranog kiselog kupusa 5, za koje je RAPD analizom DNA profila, dobivenih sa specifičnom oligonukleotidnom početnicom, potvrđeno da se radi o različitim sojevima BMK. Autohtoni izolati A7 i A8, te SF1, SF2, SF4, SF9 i SF13 su pokazali visoki stupanj preživljavanja u GIT in vitro. Odabrani izolati su osjetljivi na ispitane antibiotike, osim na vankomicin, za koji predstavnici Lactobacillus vrsta imaju urođenu rezistenciju. Isti sojevi su ispunili važne selekcijske kriterije za probiotike: antimikrobno djelovanje, sposobnost autoagregacije, koagregacije s potencijalnim kontaminantima hrane, te adheziju na Caco-2 stanične linije. Liofilizacijom su pripremljeni suhi aktivni preparati odabranih bakterijskih sojeva. Nakon liofilizacije broj živih stanica primjenjenih kultura se održao visok (cca 1010 CFU/g), što je važno svojstvo s tehnološkog aspekta priprava, čuvanja i primjene sojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ribarić, Lana
Karakterizacija probiotičkih starter kultura iz autohtone populacije bakterija mliječne kiseline, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ribarić, L. (2011) 'Karakterizacija probiotičkih starter kultura iz autohtone populacije bakterija mliječne kiseline', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ribari\'{c}, Lana}, year = {2011}, pages = {65}, keywords = {adhezija, antimikrobno djelovanje, autohtone bakterije mlije\v{c}ne kiseline, koagregacija, probioti\v{c}ke starter kulture}, title = {Karakterizacija probioti\v{c}kih starter kultura iz autohtone populacije bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {adhezija, antimikrobno djelovanje, autohtone bakterije mlije\v{c}ne kiseline, koagregacija, probioti\v{c}ke starter kulture}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ribari\'{c}, Lana}, year = {2011}, pages = {65}, keywords = {adhesion, antimicrobial activity, autochthonous lactic acid bacteria, coaggregation, probiotic starter cultures}, title = {Characterization of the autochthonous lactic acid bacteria representatives as probiotic starter cultures}, keyword = {adhesion, antimicrobial activity, autochthonous lactic acid bacteria, coaggregation, probiotic starter cultures}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font