Pregled bibliografske jedinice broj: 524607
Karakterizacija probiotičkih starter kultura iz autohtone populacije bakterija mliječne kiseline
Karakterizacija probiotičkih starter kultura iz autohtone populacije bakterija mliječne kiseline, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 524607 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija probiotičkih starter kultura iz autohtone populacije bakterija mliječne kiseline
(Characterization of the autochthonous lactic acid bacteria representatives as probiotic starter cultures)
Autori
Ribarić, Lana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.03
Godina
2011
Stranica
65
Mentor
Beganović, Jasna
Ključne riječi
adhezija; antimikrobno djelovanje; autohtone bakterije mliječne kiseline; koagregacija; probiotičke starter kulture
(adhesion; antimicrobial activity; autochthonous lactic acid bacteria; coaggregation; probiotic starter cultures)
Sažetak
U ovom radu provedena je karakterizacija autohtone populacije bakterija mliječne kiseline (BMK), prirodno prisutne u tradicionalnim hrvatskim prozvodima, svježem siru i kiselom kupusu, s ciljem definiranja probiotičkih starter kultura. Mikrobiološka analiza pokazala je da BMK predstavljaju dominantnu autohtonu populaciji u ovim proizvodima, a što je potvrđeno s PCR-DGGE metodom. Nakon što su pomoću klasičnih mikrobioloških metoda odabrani autohtoni bakterijski izolati okarakterizirani kao gram-pozitivni, katalaza-negativni, nesporogeni, koki ili štapići, koji sintetiziraju visoke koncentracije mliječne kiseline, provedena je njihova daljna fenotipska karakterizacija pomoću SDS-PAGE elektroforeze ukupnih staničnih proteina i API 50 CHL testa. Kako je preživljavanje probiotičkih sojeva u gastrointestinalnom traktu (GIT) jedan od najvažnijih kriterija pri izboru probiotika, ispitano je preživljavanje svih odabranih autohtonih izolata u simuliranim uvjetima GIT. Iz autohtonog svježeg sira odabrana su 2 različita bakterijska soja, a iz spontano fermentiranog kiselog kupusa 5, za koje je RAPD analizom DNA profila, dobivenih sa specifičnom oligonukleotidnom početnicom, potvrđeno da se radi o različitim sojevima BMK. Autohtoni izolati A7 i A8, te SF1, SF2, SF4, SF9 i SF13 su pokazali visoki stupanj preživljavanja u GIT in vitro. Odabrani izolati su osjetljivi na ispitane antibiotike, osim na vankomicin, za koji predstavnici Lactobacillus vrsta imaju urođenu rezistenciju. Isti sojevi su ispunili važne selekcijske kriterije za probiotike: antimikrobno djelovanje, sposobnost autoagregacije, koagregacije s potencijalnim kontaminantima hrane, te adheziju na Caco-2 stanične linije. Liofilizacijom su pripremljeni suhi aktivni preparati odabranih bakterijskih sojeva. Nakon liofilizacije broj živih stanica primjenjenih kultura se održao visok (cca 1010 CFU/g), što je važno svojstvo s tehnološkog aspekta priprava, čuvanja i primjene sojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Novak
(mentor)