Pregled bibliografske jedinice broj: 524514
Pogača uljane repice u tovu hibridnih gusaka
Pogača uljane repice u tovu hibridnih gusaka // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 53 (2011), 1; 25-30 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 524514 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pogača uljane repice u tovu hibridnih gusaka
(RAPESEED OIL CAKE IN FATTENING HYBRID GEESE)
Autori
Pintar, Jasna ; Bedeković, Dalibor ; Mužic, Stjepan ; Janječić, Zlatko ; Gazić, Ksenija ; Tanić, Petar
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 53
(2011), 1;
25-30
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pogača uljane repice; tov; hibridne guske
(Rapeseed oil cake; fattening; hybrid geese)
Sažetak
Pogača uljane repice dobar je izvor sirovih bjelančevina povoljnog aminokiselinskog sastava, te kalcija i fosfora. Budući da su višegodišnjim selekcijskim radom stvoreni hibridi uljane repice sa smanjenim sadržajem antinutritivnih tvari, provode se istraživanja glede udjela pogače uljane repice u hranidbi različitih vrsta peradi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 5 i 10% pogače uljane repice (kultivara Bristol) u krmnim smjesama na proizvodna svojstva 108 hibridnih gusaka podijeljenih u 12 skupina, do dobi od 8 tjedana. Završne tjelesne mase iznosile su 4224.32, 4280.00 i 4290.9 g, te nije utvrđena signifikantna razlika (p>0.05) gledano po tretmanima. Konverzija krmne smjese na kraju istraživanja iznosila je 2.99, 3.03 i 3.18 kg/kg, dok je mortalitet gusaka bio 0.00, 2.78 i 8.33%. Na temelju povećane konverzije krmne smjese i mortaliteta kod skupina hranjenih krmnim smjesama koje su sadržavale 10% pogače uljane repice ona se može primijeniti u krmnim smjesama u udjelu do 5%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780703-0699 - Pogača uljane repice u hranidbi kokoši nesilica, pura i gusaka
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Stjepan Mužic
(autor)
Dalibor Bedeković
(autor)
Jasna Pintar
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)