Pregled bibliografske jedinice broj: 524099
Visoko-temperaturna ekstruzija leguminoza
Visoko-temperaturna ekstruzija leguminoza, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 524099 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Visoko-temperaturna ekstruzija leguminoza
(Cooking extrusion of grain legumes)
Autori
Schmitlechner, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.10
Godina
2010
Stranica
52
Mentor
Ćurić, Duška
Ključne riječi
leguminoze; ekstruzija; hrana za ribe; prerada sirovina; optimizacija
(grain legumes; extrusion; fish feed; processing of raw material; optimization)
Sažetak
Ovaj rad imao je za zadatak ispitati potencijal korištenja leguminoza kao alternativu za korištenje u prehrani komercijalno uzgajanih riba. Testirane su 3 vrste leguminoza: grašak (Pisum sativum), grah (Phaseolus sp.) i vučika (Lupinus sp.). Rad uključuje preradu sirovina nakon sušenja i uključuje: ljuštenje, odvajanje ljuske, mljevenje i ekstruziju. Ekstruzijom je dobiven ekspandirani proizvod koji je odličan nosač za ostale neophodne sastojke hrane za ribe. Ekstruzija je obavljena na dva ekstrudera, manjem, laboratorijskih razmjera (proizvođača Haake) i većem, razmjera pilot postrojenja (proizvođač Clextral). Testirana su 3 parametra ekstrudera: brzina vrtnje vijaka, temperature oplate ekstrudera i količina dodane vode u procesu ekstruzije i njihov utjecaj na konačni proizvod. Rezultati testiranja pokazuju da leguminoze pri visokoj brzini i visokoj temperaturi daju vrlo dobro ekspandiran proizvod, koji može služiti kao nosač u proizvodnji hrane za ribe i kao alternativa ribljem brašnu.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0702 - Lignani u žitaricama, uljaricama, soji i integralnim pekarskim proizvodima (Ćurić, Duška, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Duška Ćurić
(mentor)