Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 524099

Visoko-temperaturna ekstruzija leguminoza


Schmitlechner, Marko
Visoko-temperaturna ekstruzija leguminoza, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 524099 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Visoko-temperaturna ekstruzija leguminoza
(Cooking extrusion of grain legumes)

Autori
Schmitlechner, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.10

Godina
2010

Stranica
52

Mentor
Ćurić, Duška

Ključne riječi
leguminoze; ekstruzija; hrana za ribe; prerada sirovina; optimizacija
(grain legumes; extrusion; fish feed; processing of raw material; optimization)

Sažetak
Ovaj rad imao je za zadatak ispitati potencijal korištenja leguminoza kao alternativu za korištenje u prehrani komercijalno uzgajanih riba. Testirane su 3 vrste leguminoza: grašak (Pisum sativum), grah (Phaseolus sp.) i vučika (Lupinus sp.). Rad uključuje preradu sirovina nakon sušenja i uključuje: ljuštenje, odvajanje ljuske, mljevenje i ekstruziju. Ekstruzijom je dobiven ekspandirani proizvod koji je odličan nosač za ostale neophodne sastojke hrane za ribe. Ekstruzija je obavljena na dva ekstrudera, manjem, laboratorijskih razmjera (proizvođača Haake) i većem, razmjera pilot postrojenja (proizvođač Clextral). Testirana su 3 parametra ekstrudera: brzina vrtnje vijaka, temperature oplate ekstrudera i količina dodane vode u procesu ekstruzije i njihov utjecaj na konačni proizvod. Rezultati testiranja pokazuju da leguminoze pri visokoj brzini i visokoj temperaturi daju vrlo dobro ekspandiran proizvod, koji može služiti kao nosač u proizvodnji hrane za ribe i kao alternativa ribljem brašnu.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0702 - Lignani u žitaricama, uljaricama, soji i integralnim pekarskim proizvodima (Ćurić, Duška, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Duška Ćurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Schmitlechner, Marko
Visoko-temperaturna ekstruzija leguminoza, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Schmitlechner, M. (2010) 'Visoko-temperaturna ekstruzija leguminoza', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Schmitlechner, Marko}, year = {2010}, pages = {52}, keywords = {leguminoze, ekstruzija, hrana za ribe, prerada sirovina, optimizacija}, title = {Visoko-temperaturna ekstruzija leguminoza}, keyword = {leguminoze, ekstruzija, hrana za ribe, prerada sirovina, optimizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Schmitlechner, Marko}, year = {2010}, pages = {52}, keywords = {grain legumes, extrusion, fish feed, processing of raw material, optimization}, title = {Cooking extrusion of grain legumes}, keyword = {grain legumes, extrusion, fish feed, processing of raw material, optimization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font