Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 523911

Mikrovalna ekstrakcija bioaktivnih spojeva


Blekić, Monika; Režek Jambrak, Anet; Chemat, Farid
Mikrovalna ekstrakcija bioaktivnih spojeva // Croatian journal of food science and technology, 3 (2011), 1; 32-47 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 523911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrovalna ekstrakcija bioaktivnih spojeva
(Microwave extraction of bioactive compounds)

Autori
Blekić, Monika ; Režek Jambrak, Anet ; Chemat, Farid

Izvornik
Croatian journal of food science and technology (1847-3466) 3 (2011), 1; 32-47

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
mikrovalovi; ekstrakcija; ultrazvuk; bioaktivni spojevi
(microwaves; extraction; ultrasound; bioactive compounds)

Sažetak
Mikrovalna ekstrakcija predstavlja novu tehniku tretiranja i procesiranja prehrambenih proizvoda. U radu su prikazani primjeri mikrovalne ekstrakcije bioaktivnih spojeva. Prikazan je novi inovativni uređaj za mikrovalnu ekstrakciju i hidrodifuziju s gravitacijom. Prikazane su prednosti korištenja ovog uređaja, a to je kraće vrijeme ekstrakcije i ekstrakcija sa ili bez otapala. Nova metoda je uspoređivana sa standardnim metodama ekstrakcije. Mogu se vidjeti pozitivne i negativne strane mikrovalnog tretiranja te njihov utjecaj na razvoj oksidacije u suncokretovom ulju podvrgnutom mikrovalnom grijanju te uporaba mikrovalova kod ekstrakcije eteričnih ulja. Prikazane su i prednosti mikrovalne ekstrakcije eteričnih ulja iz aromatskog bilja bez uporabe otapala u usporedbi sa standardnom ekstrakcijom te određivanje antioksidativnih komponenata u ulju rižinih mekinja ekstrahiranih metodom mikrovalova. Opisana je usporedba mikrovalova i ultrazvuka, te pozitivne i negativne strane kombinacije mikrovalova i ultrazvuka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anet Režek Jambrak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blekić, Monika; Režek Jambrak, Anet; Chemat, Farid
Mikrovalna ekstrakcija bioaktivnih spojeva // Croatian journal of food science and technology, 3 (2011), 1; 32-47 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Blekić, M., Režek Jambrak, A. & Chemat, F. (2011) Mikrovalna ekstrakcija bioaktivnih spojeva. Croatian journal of food science and technology, 3 (1), 32-47.
@article{article, author = {Bleki\'{c}, Monika and Re\v{z}ek Jambrak, Anet and Chemat, Farid}, year = {2011}, pages = {32-47}, keywords = {mikrovalovi, ekstrakcija, ultrazvuk, bioaktivni spojevi}, journal = {Croatian journal of food science and technology}, volume = {3}, number = {1}, issn = {1847-3466}, title = {Mikrovalna ekstrakcija bioaktivnih spojeva}, keyword = {mikrovalovi, ekstrakcija, ultrazvuk, bioaktivni spojevi} }
@article{article, author = {Bleki\'{c}, Monika and Re\v{z}ek Jambrak, Anet and Chemat, Farid}, year = {2011}, pages = {32-47}, keywords = {microwaves, extraction, ultrasound, bioactive compounds}, journal = {Croatian journal of food science and technology}, volume = {3}, number = {1}, issn = {1847-3466}, title = {Microwave extraction of bioactive compounds}, keyword = {microwaves, extraction, ultrasound, bioactive compounds} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font