Pregled bibliografske jedinice broj: 523911
Mikrovalna ekstrakcija bioaktivnih spojeva
Mikrovalna ekstrakcija bioaktivnih spojeva // Croatian journal of food science and technology, 3 (2011), 1; 32-47 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 523911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrovalna ekstrakcija bioaktivnih spojeva
(Microwave extraction of bioactive compounds)
Autori
Blekić, Monika ; Režek Jambrak, Anet ; Chemat, Farid
Izvornik
Croatian journal of food science and technology (1847-3466) 3
(2011), 1;
32-47
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
mikrovalovi; ekstrakcija; ultrazvuk; bioaktivni spojevi
(microwaves; extraction; ultrasound; bioactive compounds)
Sažetak
Mikrovalna ekstrakcija predstavlja novu tehniku tretiranja i procesiranja prehrambenih proizvoda. U radu su prikazani primjeri mikrovalne ekstrakcije bioaktivnih spojeva. Prikazan je novi inovativni uređaj za mikrovalnu ekstrakciju i hidrodifuziju s gravitacijom. Prikazane su prednosti korištenja ovog uređaja, a to je kraće vrijeme ekstrakcije i ekstrakcija sa ili bez otapala. Nova metoda je uspoređivana sa standardnim metodama ekstrakcije. Mogu se vidjeti pozitivne i negativne strane mikrovalnog tretiranja te njihov utjecaj na razvoj oksidacije u suncokretovom ulju podvrgnutom mikrovalnom grijanju te uporaba mikrovalova kod ekstrakcije eteričnih ulja. Prikazane su i prednosti mikrovalne ekstrakcije eteričnih ulja iz aromatskog bilja bez uporabe otapala u usporedbi sa standardnom ekstrakcijom te određivanje antioksidativnih komponenata u ulju rižinih mekinja ekstrahiranih metodom mikrovalova. Opisana je usporedba mikrovalova i ultrazvuka, te pozitivne i negativne strane kombinacije mikrovalova i ultrazvuka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anet Režek Jambrak
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts