Pregled bibliografske jedinice broj: 523653
Biokemijske i mikrobiološke promjene u tradicionalnom proizvodu "meso z tiblice" tijekom pohrane
Biokemijske i mikrobiološke promjene u tradicionalnom proizvodu "meso z tiblice" tijekom pohrane, 2011., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 523653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biokemijske i mikrobiološke promjene u tradicionalnom proizvodu "meso z tiblice" tijekom pohrane
(Biochemical and microbial changes in traditional product „meat from tiblica“ during storage)
Autori
Filipović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.06
Godina
2011
Stranica
185
Mentor
Kozačinski, Lidija
Ključne riječi
„meso z tiblice“; mikroflora; bakterije mliječne kiseline; masno-kiselinski sastav; održivost
(„meat from tiblica“; microbial flora; lactic acid bacteria; fatty acid composition; shelf-life)
Sažetak
U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja mikrobioloških i fizikalno-kemijskih promjena tijekom proizvodnje i pohrane salamurenog i toplinski obrađenog svinjskog mesa uronjenog u usitnjeno, prethodno toplinski obrađeno leđno masno tkivo svinja (tradicionalni proizvod „meso z tiblice“). Sveukupno su pretražena 252 uzorka proizvedena u dva domaćinstva i u industriji (n=252). Mikrobna populacija u mesu i kosanoj masti sastojala se od aerobnih mezofilnih (2, 19 - 4, 61 log CFU/g odnosno 4, 32 - 6, 87 log CFU/g) i lipolitičkih bakterija (2, 32 - 4, 96 log CFU/g odnosno 4, 61 - 6, 6 log CFU/g), kvasaca i plijesni (2 - 4, 71 log CFU/g odnosno 4, 1 - 6, 07 log CFU/g), koagulaza negativnih koka (2, 56 - 4, 88 log CFU/g odnosno 4, 31 - 5, 98 log CFU/g) te bakterija mliječne kiseline (>2 - 3, 84 log CFU/g odnosno 3, 14 - 5, 56 log CFU/g). Značajno niži (p<0, 05) broj svih ispitivanih bakterija te kvasaca i plijesni utvrđen je u jednom proizvodu iz industrije. Zbog specifičnosti proizvodnje (toplinska obrada nakon salamurenja) meso je sadržavalo manji broj mikroorganizama u odnosu na kosanu mast. Niti u jednom uzorku gotovih proizvoda patogene bakterije nisu utvrđene ili su bile ispod granice detekcije. Bakterije mliječne kiseline su API testom potvrđene kao Leuc. mesenteroides (60 %), Lb. curvatus (30 %) i Lc. lactis (10 %). Lančanom reakcijom polimeraze potvrđeno je samo 30% izolata Leuc. mesenteroides, a izolirani sojevi Lb. curvatus i Lc. lactis potvrđeni su na razini roda. Rezultati pretraga na količinu amonijaka u mesu, stupanj kiselosti i peroksidni broj u kosanoj masti pokazali su konstantan rast tijekom pohrane, ali nisu ukazivali na kvarenje. Samo u jednom uzorku iz domaćinstva utvrđen je višestruko i značajno (p<0, 05) viši stupanj kiselosti (45, 45). Količina zasićenih masnih kiselina se povećavala, a mononezasićenih i polinezasićenih smanjivala u svim uzorcima. Najzastupljenija masna kiselina bila je oleinska. Više senzorne ocjene polučili su proizvodi proizvedeni u domaćinstvima. Ujedno su parametri proizvodnje u domaćinstvu praćeni i u industriji, te su UGent metodom postavljene KKT proizvodnje. Svi rezultati govore u prilog činjenici da je „meso z tiblice“ siguran i zdravstveno ispravan proizvod s vremenom održivosti od osam mjeseci. Dobiveni rezultati doprinos su standardizaciji proizvodnje, neophodnoj za oznaku zemljopisne izvornosti koju bi ovaj tradicionalni proizvod zbog svojih specifičnosti mogao dobiti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb