Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 523506

Učinkovitost dodatka hidroliziranog kvasca u hranidbi odbite prasadi


Šperanda, Marcela; Šperanda, Tomislav; Đidara, Mislav; Valpotić, Hrvoje; Domaćinović, Matija; Samac, Danijela; Novoselec, Josip
Učinkovitost dodatka hidroliziranog kvasca u hranidbi odbite prasadi // Zbornik sažetaka XVI Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2009 / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2009. str. 66-66 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 523506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinkovitost dodatka hidroliziranog kvasca u hranidbi odbite prasadi
(Efficiency of hidrolyzed brewery yeast (PROGUT®) in weaned Piglets΄ diet)

Autori
Šperanda, Marcela ; Šperanda, Tomislav ; Đidara, Mislav ; Valpotić, Hrvoje ; Domaćinović, Matija ; Samac, Danijela ; Novoselec, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka XVI Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2009 / Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2009, 66-66

Skup
KRMIVA 2009

Mjesto i datum
Hrvatska, 01.06.2009. - 03.06.2009

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
hidrolizirani kvasac; biokemijski parametri; prasci
(brewery yeast (PROGUT®); biochemical parameters; weaned piglets)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na dvije skupine odbite prasadi (N=46) komercijalnih križanaca (švedski landras x veliki jorkšir) x pietren. Prasad je hranjena smjesama za odbitu prasad s 22% sirovih proteina i 13, 84 MJ ME/kg do 21. dana pokusa, a do 35. dana pokusa smjesom s 19% sirovih proteina i 13, 74 MJ ME/kg. Pokusna je skupina dobila tijekom obaju razdoblja 0, 2% pripravka hidroliziranog kvasca pripravkom Progut®. Trokratno su mjerene tjelesne mase (7., 21. i 35. dana pokusa ), određivani su hematološki i neki biokemijski pokazatelji u krvi prasadi. Vrijednosti glukoze, kreatinina, triglicerida, ukupnih proteina, albumina, globulina, haptoglobina i C reaktivnog proteina, nisu se razlikovale među skupinama. Utvrđena je povezanost istraživanih svojstava. U prasadi pokusne skupine utvrđena je jaka i statistički značajna negativna povezanost triglicerida i ukupnih proteina (r=-0, 83), te triglicerida i globulina (r=-0, 90). Pozitivna, statistički značajno (P<0, 05) jaka veza utvrđena je između ukupnih proteina i globulina (r=0, 86) u pokusnoj skupini životinja, dok je u kontrolnoj skupini nađena značajno jaka veza između ukupnih proteina i albumina (r=0, 84). Dodatak pripravka Progut® u hranu odbite prasadi pokazuje tendenciju utjecaja na stanični i humoralni imuni odgovor.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Šperanda, Marcela; Šperanda, Tomislav; Đidara, Mislav; Valpotić, Hrvoje; Domaćinović, Matija; Samac, Danijela; Novoselec, Josip
Učinkovitost dodatka hidroliziranog kvasca u hranidbi odbite prasadi // Zbornik sažetaka XVI Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2009 / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2009. str. 66-66 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Šperanda, M., Šperanda, T., Đidara, M., Valpotić, H., Domaćinović, M., Samac, D. & Novoselec, J. (2009) Učinkovitost dodatka hidroliziranog kvasca u hranidbi odbite prasadi. U: Lulić, S. (ur.)Zbornik sažetaka XVI Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2009.
@article{article, author = {\v{S}peranda, Marcela and \v{S}peranda, Tomislav and \DJidara, Mislav and Valpoti\'{c}, Hrvoje and Doma\'{c}inovi\'{c}, Matija and Samac, Danijela and Novoselec, Josip}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2009}, pages = {66-66}, keywords = {hidrolizirani kvasac, biokemijski parametri, prasci}, title = {U\v{c}inkovitost dodatka hidroliziranog kvasca u hranidbi odbite prasadi}, keyword = {hidrolizirani kvasac, biokemijski parametri, prasci}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}peranda, Marcela and \v{S}peranda, Tomislav and \DJidara, Mislav and Valpoti\'{c}, Hrvoje and Doma\'{c}inovi\'{c}, Matija and Samac, Danijela and Novoselec, Josip}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2009}, pages = {66-66}, keywords = {brewery yeast (PROGUT®), biochemical parameters, weaned piglets}, title = {Efficiency of hidrolyzed brewery yeast (PROGUT®) in weaned Piglets΄ diet}, keyword = {brewery yeast (PROGUT®), biochemical parameters, weaned piglets}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font