Pregled bibliografske jedinice broj: 523506
Učinkovitost dodatka hidroliziranog kvasca u hranidbi odbite prasadi
Učinkovitost dodatka hidroliziranog kvasca u hranidbi odbite prasadi // Zbornik sažetaka XVI Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2009 / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2009. str. 66-66 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 523506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkovitost dodatka hidroliziranog kvasca u hranidbi odbite prasadi
(Efficiency of hidrolyzed brewery yeast (PROGUT®) in weaned Piglets΄ diet)
Autori
Šperanda, Marcela ; Šperanda, Tomislav ; Đidara, Mislav ; Valpotić, Hrvoje ; Domaćinović, Matija ; Samac, Danijela ; Novoselec, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XVI Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2009
/ Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2009, 66-66
Skup
KRMIVA 2009
Mjesto i datum
Hrvatska, 01.06.2009. - 03.06.2009
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hidrolizirani kvasac; biokemijski parametri; prasci
(brewery yeast (PROGUT®); biochemical parameters; weaned piglets)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na dvije skupine odbite prasadi (N=46) komercijalnih križanaca (švedski landras x veliki jorkšir) x pietren. Prasad je hranjena smjesama za odbitu prasad s 22% sirovih proteina i 13, 84 MJ ME/kg do 21. dana pokusa, a do 35. dana pokusa smjesom s 19% sirovih proteina i 13, 74 MJ ME/kg. Pokusna je skupina dobila tijekom obaju razdoblja 0, 2% pripravka hidroliziranog kvasca pripravkom Progut®. Trokratno su mjerene tjelesne mase (7., 21. i 35. dana pokusa ), određivani su hematološki i neki biokemijski pokazatelji u krvi prasadi. Vrijednosti glukoze, kreatinina, triglicerida, ukupnih proteina, albumina, globulina, haptoglobina i C reaktivnog proteina, nisu se razlikovale među skupinama. Utvrđena je povezanost istraživanih svojstava. U prasadi pokusne skupine utvrđena je jaka i statistički značajna negativna povezanost triglicerida i ukupnih proteina (r=-0, 83), te triglicerida i globulina (r=-0, 90). Pozitivna, statistički značajno (P<0, 05) jaka veza utvrđena je između ukupnih proteina i globulina (r=0, 86) u pokusnoj skupini životinja, dok je u kontrolnoj skupini nađena značajno jaka veza između ukupnih proteina i albumina (r=0, 84). Dodatak pripravka Progut® u hranu odbite prasadi pokazuje tendenciju utjecaja na stanični i humoralni imuni odgovor.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-079-3448-3438
Profili:
Mislav Đidara
(autor)
Hrvoje Valpotić
(autor)
Matija Domaćinović
(autor)
Marcela Šperanda
(autor)
Danijela Samac
(autor)
Josip Novoselec
(autor)
Tomislav Šperanda
(autor)