Pregled bibliografske jedinice broj: 523031
Listeria monocytogenes u svježem kravljem siru
Listeria monocytogenes u svježem kravljem siru // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 42 (2011), 4; 317-323 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 523031 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Listeria monocytogenes u svježem kravljem siru
(Listeria monocytogenes in cottage cheese)
Autori
Andrea Humski ; Marina Mikulić ; Mirna Klarić ; Tena Havrda
Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 42
(2011), 4;
317-323
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Listeria monocytogenes; svježi sir
(Listeria monocytogenes; cottage sheese)
Sažetak
Svježi sir pripada rizičnoj skupini namirnica zbog sadržaja vitamina, mineralnih tvari, lako razgradivih ugljikohidrata, masti i proteina, koji ga čine idealnim supstratom za rast i razmnožavanje brojnih mikroorganizama. Pored navedenog, neupitna je i činjenica da je svježi sir svakodnevno, zdravo, dijetalno i tradicionalno jelo, što pridonosi važnosti s obzirom na udovoljavanje kriterija koji se odnose na prisutnost, ali i brojnost bakterijske vrste L. monocytogenes. U radu su prikazani rezultati pretraživanja 30 nasumično izabranih uzoraka svježeg kravljeg sira sa zagrebačkih tržnica, za koje su korištene standardizirane metode određivanja prisutnosti i brojnosti vrste Listeria monocytogenes. Dobiveni rezultati su uspoređeni s obzirom na korištenu metodu te s obzirom na kriterije navedene u važećoj zakonskoj regulativi Republike Hrvatske. Pretraživanjem svježeg sira, prisutnost bakterije Listeria monocytogenes je dokazana u jednom uzorku (3, 3%) dok je u njih tri (10%) ustanovljena prisutnost vrste L. innocua. Značajnost utjecaja kojeg listerioza ima u području javnog zdravstva nije uvijek prepoznata, osobito iz razloga jer je njezina pojavnost relativno rijetka u usporedbi s drugim bolestima koje se prenose putem hrane. Pored toga, razlog slabe zabilježenosti ove bolesti u ljudi je i u statusu neobaveznog prijavljivanja, kao i nepostojanja odgovarajućih programa nadzora. Zbog toga je za osiguranje zdravstvene ispravnosti sirovog mlijeka i proizvoda od sirovog mlijeka neophodno provođenje dobre higijenske i proizvođačke prakse, odnosno načela sustava kontrole sigurnosti u svim fazama procesa proizvodnje i distribucije u cilju pravovremenog i učinkovitog smanjenja potencijalnih opasnosti odnosno prevencije mikrobiološke kontaminacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0481153-1150 - Molekularna epizootiologija važnih bakterijskih zoonoza (Cvetnić, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
048-0481186-1178 - Antimikrobna rezistencija bakterija značajnih u veterini (Habrun, Boris, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Index Veterinarius
- Veterinary Bulletin
- Global Health