Pregled bibliografske jedinice broj: 523003
Mikotoksini u žitaricama i hrani životinjskog podrijetla
Mikotoksini u žitaricama i hrani životinjskog podrijetla // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 42 (2011), 4; 335-345 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 523003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikotoksini u žitaricama i hrani životinjskog podrijetla
(Mycotoxins in cereals and food of animal origin)
Autori
Perši, Nina ; Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana ; Zadravec, Manuela ; Mitak, Mario
Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 42
(2011), 4;
335-345
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
Mikotoksini; Žitarice; Hrana životinjskog podrijetla
(mycotoxins; cereals; food of animal origin)
Sažetak
Mikotoksini su štetni metaboliti nekih vrsta plijesni, a prema literaturnim podatcima zahvaćaju preko 25% ukupnih svjetskih poljoprivrednih usjeva. Mogu se naći u žitaricama i proizvodima na bazi žitarica, mlijeku, mesu i jajima, a u organizam ulaze najčešće putem hrane. Kontaminacija mikotoksinima može rezultirati znatnim ekonomskim gubitcima u stočarskoj proizvodnji, odnosno proizvodnji mesa i mesnih proizvoda, a njihova prisutnost u namirnicama može neizravno negativno utjecati na zdravlje ljudi. Suzbijanje, odnosno zaštita hrane i hrane za životinje od mikotoksina mora se provoditi kroz cijeli prehrambeni lanac („od uzgoja do stola“). Općenito, mikotoksini imaju hepatotoksično, nefrotoksično, karcinogeno, dermonekrotično, neurotoksično, imunosupresijsko i estrogeno djelovanje. Neki podatci govore i teratogenom i genotoksičnom učinku, iako u literaturi nema dovoljno relevantnih dokaza vezanih uz toksikološke učinke mikotoksina na ljudsko zdravlje. Zbog osjetljivosti pojedinih životinjskih vrsta na mikotoksine može se povući paralela i na ljude, odnosno pretpostaviti da i kod ljudi mogu izazvati slična djelovanja. U potpunosti još nisu razjašnjeni ni sinergistički učinci pojedinih mikotoksina koji se javljaju u prirodi. Budući da pokazuju toksične učinke u ljudi i životinja nužna je laboratorijska kontrola hrane i hrane za životinje primjenom specifičnih i selektivnih analitičkih metoda s ciljem provjere zdravstvene ispravnosti te u konačnici zaštite zdravlja potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0531854-0467 - Ostaci kemijskih kontaminanata u hrani: Farmakokinetika i toksikologija
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Manuela Zadravec
(autor)
Ana Vulić
(autor)
Nina Kudumija
(autor)
Mario Mitak
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Index Veterinarius
- Veterinary Bulletin
- Global Health