Pregled bibliografske jedinice broj: 522920
Mikroskopska identifikacija životinjskih tkiva u krmivima i krmnim smjesama
Mikroskopska identifikacija životinjskih tkiva u krmivima i krmnim smjesama // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2009), 3; 179-185 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 522920 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikroskopska identifikacija životinjskih tkiva u krmivima i krmnim smjesama
(The microscopic detection of animal proteins in feeds)
Autori
Zadravec, Manuela ; Jaki, Vesna ; Mitak, Mario ; Majnarić, Darko
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 51
(2009), 3;
179-185
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
životinjske bjelančevine; krmiva; mikroskopska pretraga; GSE
(animal proteins; feeds; microscopic detection; BSE)
Sažetak
Životinjske bjelančevine, dobiveni od termički obrađenih životinjskih nusproizvoda podrijetlom od kopnenih sisavaca, peradi ili riba, zbog svoje hranjive vrijednosti, često se koriste kao dodatak krmnim smjesama. Sitne strukture nekih organa vidljive su mikroskopski pod različitim povećanjima. Mikroskopski u krmivima možemo identificirati dijelove kosti, mišića, hrskavice, dlake, perje, ljuske od jaja, riblje ljuske i ligamente. Dijelove mekih tkiva i kože najčešće ne možemo identificirati zbog termičke obrade u kafilerijama. Uvođenje mikroskopske metode u rutinsku laboratorijsku pretragu za identifikaciju životinjskih tkiva u krmivima, nužna je zbog bolesti goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) i njene povezanosti s uporabom i hranidbom životinja životinjskim bjelančevinama
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb