Pregled bibliografske jedinice broj: 522043
MIKROBIOLOŠKI MONITORING SIROVINA ZA PROIZVODNJU DJEČJE HRANE
MIKROBIOLOŠKI MONITORING SIROVINA ZA PROIZVODNJU DJEČJE HRANE, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 522043 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MIKROBIOLOŠKI MONITORING SIROVINA ZA PROIZVODNJU DJEČJE HRANE
(MICROBIOLOGICAL MONITORING OF RAW MATERIALS FOR PRODUCTION OF BABY FOOD)
Autori
Uroić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.06
Godina
2011
Stranica
52
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
dječja hrana-mliječna kašica; HACCP; mikrobiološke metode; mikroorganizmi; probiotici
(baby food-milk pap; HACCP; microbiological methods; microorganisms; probiotic bacteria)
Sažetak
Mikrobiološki monitoring sirovina koje ulaze u sastav dječje mliječne hrane je važan za dobivanje kvalitetnih i mikrobiološki ispravnih ulaznih sirovina. Da bi se ostvarila sigurnost i kakvoća proizvoda potrebno je pridržavati se propisane zakonske regulative, primjenjivati HACCP, te dobru laboratorijsku praksu. Istraživanja u ovom radu temeljila su se na mikrobiološkoj analizi sirovina koje ulaze u sastav gotovog proizvoda dječje hrane-mliječne kašice. Sirovine su istraživane u skladu s internim zahtjevima na mikroorganizme: ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija ; Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Enterobacteriaceae, koliformne bakterije, Escherichia coli, sulfitoreducirajuće klostridije, Salmonella spp., Pseudomonas aeruginosa, kazeolite, kvasce i plijesni. Osim ovih navedenih mikroorganizama istraživana je i probiotička bakterija Lactobacillus reuteri koja ulazi u sastav dječje hrane-mliječne kašice. Korištene metode istraživanja su kvalitativne i kvantitativne metode, u skladu s ISO (Internationl Organization for Standardization) i BSI (British Standard Institution) standardima i internim metodama rada u skladu s trenutno važećom zakonskom regulativom. Rezultati istraživanja pokazali su da su sve dobivene vrijednosti unutar propisanih mikrobioloških internih zahtjeva, te se može zaključiti da su sirovine pogodne za upotrebu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb