Pregled bibliografske jedinice broj: 521629
Sigurnost hrane i antimikrobna rezistencija
Sigurnost hrane i antimikrobna rezistencija // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 1; 18-19 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 521629 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sigurnost hrane i antimikrobna rezistencija
(Food safety and antimicrobial resistance)
Autori
Zdolec, Nevijo
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13
(2011), 1;
18-19
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
sigurnost hrane; rezistencija; antimikrobne tvari
(food safety; resistance; antimicrobials)
Sažetak
Otkriće antimikrobnih lijekova bilo je jedno od najvažnijih dostignuća u 20. stoljeću za humanu medicinu, animalnu proizvodnju i veterinu. Suvremena animalna proizvodnja ovisna je o veterinarskim lijekovima namijenjenima kontroli bolesti. Prve takve tvari uvedene su tridesetih godina, a i danas se otkrivaju/sintetiziraju i primjenjuju nove. No, uvidjelo se da masovna uporaba antimikrobnih lijekova, često nekontrolirana, uvjetuje razvoj otpornosti bakterija koje mogu ugroziti zdravlje ljudi i životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)