Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521103

Utjecaj dodataka na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina


Bešlić, Antonija
Utjecaj dodataka na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina, 2011., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 521103 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodataka na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina
(The influence of additives on the metastable zone width of glycine crystallization)

Autori
Bešlić, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2011

Stranica
42

Mentor
Prlić Kardum, Jasna

Ključne riječi
antiotapalo; glicin; kristalizacija; metastabilna zona; polimorfizam;
(antisolvent; crystallization; glycine; metastable zone; polymorphism;)

Sažetak
U svrhu ispitivanja utjecaja količine antiotapala na širinu metastabilne zone, stupanj prezasićenosti, te na granulometrijske karakteristike i strukturu kristala glicina, provedena je šaržna kristalizacija hlađenjem iz smjese otapala voda : etanol. Odnos vode i etanola mijenjao se od 17:1 do najvećeg udjela 5:1. Eksperimenti su provedeni na dva različita načina: pripravom smjese otapala voda : etanol u kojoj je otopljen glicin, a proces je vođen od temperature zasićenosti. U drugom slučaju pripravljena je zasićena vodena otopina glicina, a etanol je dodan na 43 °C, u području metastabilne zone. Povećanje količine dodanog etanola smanjuje topljivost glicina u smjesi otapala voda : etanol, povećava širinu metastabilne zone te nastaju krupniji i širi kristali, a masa izlučenih kristala je veća bez obzira na način provođenja procesa. Način provedbe procesa ima znatno veći utjecaj u odnosu na masu dodanog etanola na procesne uvjeta, a onda i na granulometrijska svojstva kristala glicina. Kristali dobiveni iz pripremljene zasićene otopine glicina i smjese otapala u različitim omjerima daju široku i višemodalnu raspodjelu veličina za razliku od onih dobivenih dodatkom etanola pri temperaturi od 43°C, koja je uska i regularna te upućuje da je sekundarna nukleacija spriječena. Rendgenska analiza ukazuje na nastanak alfa-strukture glicina neovisno o količini dodanog etanola ili o načinu provedbe eksperimenta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Glasnović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Prlić Kardum (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bešlić, Antonija
Utjecaj dodataka na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina, 2011., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Bešlić, A. (2011) 'Utjecaj dodataka na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Be\v{s}li\'{c}, Antonija}, year = {2011}, pages = {42}, keywords = {antiotapalo, glicin, kristalizacija, metastabilna zona, polimorfizam, }, title = {Utjecaj dodataka na \v{s}irinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina}, keyword = {antiotapalo, glicin, kristalizacija, metastabilna zona, polimorfizam, }, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Be\v{s}li\'{c}, Antonija}, year = {2011}, pages = {42}, keywords = {antisolvent, crystallization, glycine, metastable zone, polymorphism, }, title = {The influence of additives on the metastable zone width of glycine crystallization}, keyword = {antisolvent, crystallization, glycine, metastable zone, polymorphism, }, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font