Pregled bibliografske jedinice broj: 521103
Utjecaj dodataka na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina
Utjecaj dodataka na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina, 2011., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 521103 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodataka na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina
(The influence of additives on the metastable zone width of glycine crystallization)
Autori
Bešlić, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2011
Stranica
42
Mentor
Prlić Kardum, Jasna
Ključne riječi
antiotapalo; glicin; kristalizacija; metastabilna zona; polimorfizam;
(antisolvent; crystallization; glycine; metastable zone; polymorphism;)
Sažetak
U svrhu ispitivanja utjecaja količine antiotapala na širinu metastabilne zone, stupanj prezasićenosti, te na granulometrijske karakteristike i strukturu kristala glicina, provedena je šaržna kristalizacija hlađenjem iz smjese otapala voda : etanol. Odnos vode i etanola mijenjao se od 17:1 do najvećeg udjela 5:1. Eksperimenti su provedeni na dva različita načina: pripravom smjese otapala voda : etanol u kojoj je otopljen glicin, a proces je vođen od temperature zasićenosti. U drugom slučaju pripravljena je zasićena vodena otopina glicina, a etanol je dodan na 43 °C, u području metastabilne zone. Povećanje količine dodanog etanola smanjuje topljivost glicina u smjesi otapala voda : etanol, povećava širinu metastabilne zone te nastaju krupniji i širi kristali, a masa izlučenih kristala je veća bez obzira na način provođenja procesa. Način provedbe procesa ima znatno veći utjecaj u odnosu na masu dodanog etanola na procesne uvjeta, a onda i na granulometrijska svojstva kristala glicina. Kristali dobiveni iz pripremljene zasićene otopine glicina i smjese otapala u različitim omjerima daju široku i višemodalnu raspodjelu veličina za razliku od onih dobivenih dodatkom etanola pri temperaturi od 43°C, koja je uska i regularna te upućuje da je sekundarna nukleacija spriječena. Rendgenska analiza ukazuje na nastanak alfa-strukture glicina neovisno o količini dodanog etanola ili o načinu provedbe eksperimenta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Glasnović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Jasna Prlić Kardum
(mentor)